Оператори: Летният сезон в Турция ще завърши катастрофално

Туроператорите ни губят до 100 млн. евро заради южната ни съседка и те търсят активно алтернативни дестинации на Турция. Това обяви Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Между 80 и 100 млн. евро ще загубят българските туроператори заради отлива на родни туристи след размириците в Турция. Всички оператори от бранша са преустановили пакетните програми към южната ни съседка в краткосрочен план, обяви пред „Труд“ Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) По думите му, след като компаниите са анулирали групови екскурзии, те ще трябва да възстановят немалко пари на стотици българи. Не така стоят нещата обаче с индивидуалните почивки, които са с друг статус.

При тях форсмажорните обстоятелства не задължават оператора да връща пари и в тези случаи ще се търсят други варианти, като заместване на екскурзиите с други дестинации, обясни още Байков. Оператори вече предлагат алтернативни дестинации на Турция в замяна, на първо място Гърция, съседни балкански страни, Испания, Италия и други.

650 000 българи са посетили Турция през 2015 г., като преди опита за военен преврат в Анкара и Истанбул разчетите в сектора били за подобна цифра и през 2016 година. Въпреки че все още не са смятали данните от туроператорските фирми за първото полугодие на 2016 година, от АБТТА пресмятат, че едва 30-35% от потенциалните 650 000 родни туристи са изкарали почивка в Турция от началото на годината. Според Байков летният сезон в Турция ще завърши катастрофално като цяло и много от българите ще продължават да се отказват от пътуванията си до там. На въпрос какво ще стане с парите на тези родни туристи, които са договорили почивки в южната ни съседка без участието на туроператор, по интернет или чрез директни връзки с хотели, Байков коментира, че „всеки случай е индивидуален и с различни условия“, но посъветва туристите винаги да четат старателно договорите, за да знаят при какви условия могат да бъдат обезщетени. По думите му и българският туризъм ще пострада от ситуацията, най-вече входящият туризъм от Турция към България за зимния сезон, защото спадът при нагласите и договарянето вече е факт.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *