Опозицията: Вето под диктат. Това си е чист театър!

Само ден след като председателят на МС Борисов го призова да стори това, президентът послушно стопира текстовете за кадруването във Висшия съдебен съвет (ВСС) и Инспектората към ВСС. Ветото касае текстовете от закона, които предвиждат, че след изтичането на мандатите им членовете на ВСС и инспекторите от Инспектората към ВСС ще бъдат назначавани на позиция, по-висока от тази, която са заемали преди избирането им.
От ГЕРБ заявиха, че ще се съобразят с ветото и предложиха няколко варианта за закона. Първият е да има извънредно атестиране на членовете на ВСС и на Инспектората към съвета, за да се създаде равностойност с другите им колеги магистрати. Вторият е в Народното събрание да се придържат към сегашните промени, а третият – нещата да останат такива, каквито са в момента и членовете на тези две институции да останат без атестация за период от около 8-9 години.
За социалистите обаче всичко това е един театър. „ГЕРБ прие тези промени, с което да награди за послушанието действащия ВСС. Сега ще се откаже от своята първоначална идея“, коментира депутатът Мая Манолова.
Тя също приветства бързата реакция на президента, след като му беше поставена задачата вчера от премиера – да я изпълни днес, но заяви, че в бързината може би не е имал време да осмисли всичко, което му каза премиерът, а и сам да си е създал впечатление от тези промени.
„Явно президентът си отрежда една изключително скромна роля по отношение на реформирането на съдебната система, след като се е ограничил с изразяване на становище по отношение на бонусите на действащия ВСС. Твърде скромна роля за президента по толкова важен въпрос. Освен това, послушно изиграна по най-бързия начин в сроковете, които му бяха поставени от изпълнителната власт”, каза още Манолова.
Според Екатерина Михайлова от „Синята коалиция“ ветото на президента на Закона за съдебната власт не е достатъчно. Тя подозира, че законът може да се използва, за да се злоупотреби и да бъде избран главният прокурор от сега действащия състав на ВСС.
Десните смятат, че ВСС не трябва да е постоянно действащ. „Остава и още нещо, срещу което имаше доста реакции, а именно – прекият избор от страна на магистратите за магистратската квота. Имаше много настоявания от страна на гилдиите, а и от страна на Брюксел – да не се излъчват членовете на ВСС през делегатски събрания. Това не се прие, в тази част нямаме вето, така че това също не може да бъде поправено”, посочи Михайлова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *