Опозицията вещае крах на идеята за данък върху дохода от лихви

Управляващите мотивираха предложението с необходимостта от средства за увеличаване на пенсиите и минималната работна заплата следващата година.
 
Облагането на лихвите по депозити с 10 на сто данък ще влоши допълнително ситуацията в икономиката на страната. Позицията е на депутата от левицата и бивш икономически министър Петър Димитров. По думите му истинската цел е да се намерят доходи за увеличенията, които правителството е обещало за следващата година.
„Всички така наречени увеличения ще бъдат взети от хората – от ДДС, от данъка върху доходите на физическите лица и сега се сетиха за още един източник – депозитите. Така че най-напред ще ни го вземат в двукратен или трикратен размер и след това ще дадат малко пари, за да си купят благоразположението на българите за изборите – това е простата истина. Търсят се източници на пари, тъй като тези пари ги няма. Ако тези пари ги имаше, вие разбирате, че щяха да ги дадат тази година, а нямаше да го отлагат за първи април догодина“, каза Петър Димитров. По думите му в условията на криза това е нездравословна мярка, ако не заради друго, то поради причината, че ще се намалят депозитите в банките. „Тоест допълнително ще влошим състоянието на икономиката. Това е главният резултат, който можем да очакваме за икономиката“, каза още депутатът от БСП.
От ДПС също разкритикуваха предложението на финансовия министър Симеон Дянков да се облагат лихвите по депозити с 10 на сто данък. Според Хасан Адемов от движението e изключително некоректно да се посяга на спестяванията на хората по този начин.
„Дали трябва да се облагат спестявания? Ако това са доходи от труд, те веднъж са обложени с данък и как така за един и същ финансов ресурс ще се предлага два пъти данъчно облагане. Това е първият въпрос. Вторият въпрос е дали българските граждани са в състояние да понесат в условията на криза такъв един данък, който е крайно непопулярен“, коментира Адемов. Според него това предложение ще отпадне между първо и второ четене. Депутатът допусна, че то се прави с цел да бъде отклонено вниманието в по-различна посока, защото по думите му проблемите както с приходната, така и с разходната част са изключително сериозни.
„Ако досега се занимавахме с едно екзотично предложение – различна минимална заплата в зависимост от региона, сега започваме да се занимаваме с този въпрос. Мисля, че в крайна сметка това предложение ще отпадне. Ако по този начин ще увеличаваме потреблението, ако по този начин ще търсим възможности повече пари да влязат в оборот, аз не мисля, че това е коректният начин за българските граждани, защото те спестяват бели пари за черни дни. Защото очакват кризата да не свърши според прогнозите на министър Дянков, а вероятно и през следващите години ще има проблеми и затова запазват част от порите, които печелят“, каза Хасан Адемов. Той е категоричен, че не е коректно да се посяга на спестяванията на българите по този начин. „Не дай си боже си стигне до ситуация, в която да има ефект на доминото и да започнат българите да теглят пари от банките, тогава банковата система ще бъде поставена пред сериозно изпитание и едва ли това е целта на министър Дянков и правителството“, коментира Хасан Адемов.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *