Опозицията извади аргументи за четири провала на Цветанов

Това бяха основните критики на опозицията към МВР по време на дебатите по вота на недоверие. Мотивите на вносителите на вота от ДПС и Коалиция за България са за „провал на политиката по вътрешната сигурност и обществен ред, отложеното присъединяване към Шенген, полицейщината и нарушаването на основни човешки права“.

В пленарната зала дойдоха вицепремиерът Цветанов, правосъдният министър  Попова и други министри, предаде БТА.
„Ще трябва да се съгласите, че вотът вече е успешен, дори преди да е разискван и гласуван, освен ако не сте толкова наивни, да смятате че успехът на един вот се измерва непременно с падането на кабинета“, заяви Лютви Местан от ДПС.
„Арестите на невинни български граждани, среднощните нахлувания в домовете им, нанасянето на побои са само илюстрация на една политика, която вместо да защитава човешките права, води до грубото им погазване. Полицейщината кореспондира на първо място с манталитета на властта. България има проблем с политическото покровителство на полицейското насилие“, категоричен бе депутатът. Според него СРС се ползват за политическо преследване на опонентите.
Горко й на тази страна, която дава повече за полиция, отколкото за образование, каза пък колегата му Йордан Цонев. Кабинетът „Борисов“ бе избран с квалифицирано мнозинство от 162 гласа, а днес – две години по-късно, разчита на платено мнозинство с държавна субсидия към едни и с толериране на антиевропейско поведение на други, заяви депутатът от ДПС и зам.-председател на движението Христо Бисеров по време на дебатите.
Лидерът на РЗС Яне Янев разгърна от парламентарната трибуна плакат с ново значение на абревиатурата МВР. МВР, според РЗС, вече означава – Мракобесие, Война с гражданите, Резултати – нула. Министърът на вътрешните работи незабавно трябва да бъде отстранен, защото ще се окаже, че не се е занимавал с нищо друго освен с груб лобизъм, шантаж и политически рекет над бизнесмени, които не са угодни на днешната власт, коментира Янев.
Ще гласуваме „за” вота на недоверие, защото трябва да бъдат взети спешни мерки, обясни съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров и лидер на СДС. Партията очаква правителството след този вот да представи пътна карта на дълго отлаганата модернизация на МВР, ограничаване на приложението на СРС, да се махнат всички знакови кадри на БСП от управлението в сектор Сигурност, специални мерки за справяне с контрабандата на цигари и нов ВСС. Полицейщината започна да се връща навсякъде, заяви Димитров.
Румен Петков пък каза, че се гордее с факта, че няма как да бъдат един до друг със Сидеров и няма как да бъдат на една магистрала. За Румен Петков от левицата най-тежкият провал е отложеното членство в Шенген.
Изпълнителната и законодателната власт на ГЕРБ извървяха странен път и от противници станаха защитници на статуквото в съдебната система и правозащитните органи, обясни съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Според него това е станало, след като са извършили няколко скандални за широката общественост и магистратите назначения във ВСС. Ще гласувам убедено за вота на недоверие, защото кабинетът и изобщо управлението на ГЕРБ, се превърнаха в голямо разочарование, каза Костов. Този провал на кабинета „Борисов“ вместо да отстрани, укрепил още повече мафиотите и олигарсите в политическата система на страната. По думите му, управляващите пренебрегват законите, „вадейки класифицирана информация в медиите и превръщайки я в средство за политически шантаж и рекет“.
Депутатите гласуваха гласуването на вота да е на 26 юли – след изтичане на задължителните 24 часа след края на разискванията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *