Опозицията поиска парламентарни дебати за скандала с германския президент Кристиан Вулф

Според последните разкрития Кристиан Вулф заплашил Кай Дикман – главен редактор на влиятелния всекидневник „Билд“, че ще скъса всички връзки с изданието, ако историята бъде публикувана, като заплахата била записана на гласова поща.
Опозицията поиска парламентарни дебати по случая, а от германския съюз на журналистите заявиха, че президентът нарушава свободата на словото. Хедрик Цьондер от Съюза на германските журналисти заяви:
Това е фрапантно нарушение на правото на информация. Той се е опитал да окаже натиск, да предотврати критична публикация, което е несъвместимо със свободата на словото. Бившият главен редактор на „Шпигел“ Щефан Ауст заяви:
За мен това е необяснимо и звучи като политическо самоубийство. И аз като главен редактор често съм получавал обаждания от политици и индустриалци за това, което сме писали или предстои да пишем, но някой да заплашва и да остави запис на гласова поща, такова нещо не съм преживял.
Според авторитетния журналист, евентуална оставка на Кристиан Вулф би предизвикала криза на политическото доверие в Германия, още повече, че предшественикът му Хорст Кьолер също подаде оставка преди година и половина.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *