Опозицията: Само шепа ренегати подкрепят реформите на ГЕРБ

Вече няколко часа центърът на София е блокиран от хиляди хора, които се включиха в националния протест, организиран от синдикатите. В същото време фермери обсадиха различни пътища  и граници в страната.
„ГЕРБ няма подкрепата на мнозинството от българските избиратели, за да прави непопулярни реформи сам, опрян на вота на шепа ренегати в парламента“, коментира съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов пред журналисти в парламента, предаде БТА. Според него управляващите са твърде слаби за непопулярни действия. По думите му всяко правителство след 2 години и половина на власт няма способност за това, защото такива промени се правят в началото на управлението.
„Затова ние казваме – единственото решение е да се потърси казус, около който има национално съгласие. „Синята коалиция“ предлага модел на пенсионна система, при който всеки внася пари и получава пенсия съобразно вноските си. Който не се осигурява, държавата да го подпомага, но по линията на социалното подпомагане и да не може пенсията му да бъде равна на тази на човек, който се е осигурявал през целия си живот“, каза още лидерът на ДСБ.
Той изтъкна, че ГЕРБ даде едни обещания на изборите, сключи споразумения със синдикатите, но не спази нито едно и сега протестиращите имат основания за недоволството си.  „Притеснява ме, че когато има тежък проблем, вместо политическо решение, чуваме абсурди“, коментира още Костов.
„Правителството дестабилизира страната. То провокира хората. Днес те не протестират само за пари, те искат последователна и ясна политика, която да не бъде променяна в последния момент едностранно от управляващите“, заяви пък Корнелия Нинова от БСП, цитирана от „Фокус”. По думите й протестите би могло да имат успех, защото властта е показвала, че когато е под натиск, променя позицията си. Тя също изтъкна, че правителството е излъгало хората и исканията им са основателни. „Затова ние подкрепяме протестиращите не само на думи. Внесохме в НС предложение за изменение по Закона за бюджета, които отговарят на техните искания. Ако средствата, за които хората претендират, бъдат отпуснати, това би било антикризисна мярка. Повишаването на доходите би довело до увеличаване на вътрешното потребление, повечето средства за земеделските производители биха помогнали цените на тяхната продукция да бъдат по-приемливи”, заяви още Нинова.
„Правителството изчерпва възможността си да генерира консенсусни решения. На практика стабилността на правителството и на взетите решения зависят от независимите народни представители“, коментира и  Хасан Адемов от ДПС.  Според него за предложените непопулярни мерки няма аргументи, нито пък има основания кабинетът да се оправдава с международното положение. Той нарече полукриминален начина, по който са внесени предложенията – на ръба на закона. Има известни основания да се смята, че има нарушение на Конституцията, тъй като текстовете не са обсъждани на първо четене и депутатите не могат да внесат свои корекции между първото и второто четене.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *