Оправдаха четири банки за най-големия фирмен фалит

Четирите банки – „Ситигруп“ (Citigroup Inc), „Морган Стенли“ (Morgan Stanley), „Дойче банк“ (Deutsche Bank) и „Банк ъв Америка“ (Bank of America) – веднага направиха изявления, с които изразиха задоволството си от изхода на делото.
Вчерашното съдебно решение слага край на 2-годишен процес, който е част от поредицата дела, в които се търсят виновните за фалита, все още определян като най-големият в Европа.
„Пармалат“ обяви фалит, притисната от дългове за 14 млрд. д., припомня АП, цитирана от БТА. Банките бяха освободени от административна отговорност по обвинение, че не са имали процедури, които биха могли да предотвратят предполагаемата измама, довела до фалита.
Шестима банкови мениджъри бяха оправдани от подозренията за пазарни манипулации. Калисто Танци, 72-годишният основател на „Пармалат“, вече бе признат за виновен по две дела, но засега остава на свобода, допълва АП. През декември 2010 г. той бе осъден на 18 години затвор за умишлен фалит и престъпно сдружение, а през 2008 г. получи 10-годишна присъда за пазарни манипулации и по други обвинения. Пред съда в Милано прокуратурата настоя четирите банки да платят 120 млн. д. глоби и обезщетения.
По-голямата част от измамените притежатели на облигации на „Пармалат“ обаче вече са постигнали извънсъдебни споразумения с финансовите институции. Фалитът донесе загуби на общо 120 000 инвеститори, но само около 40 000 от тях потърсиха обезщетения в наказателни дела, припомня АП. Юридическите проблеми за банките, издавали облигации на фалиралата компания, не са приключили, тъй като срещу много от тях наскоро бяха започнати дела за участие в умишлен банкрут.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *