Оптимизъм на финансовите пазари при висока безработица

Финансовите пазари са прекалено оптимистични на фона на високото ниво на безработицата и дълговата криза в европейските икономики, заяви директорът на МВФ Кристин Лагард. Тя подчерта, че Европа продължава да е изправена пред важни предизвикателства, свързани с нейното дългосрочно бъдеще.

Кристин Лагард предупреди, че продължаващата ниска инфлация би могла да подкопае перспективите за растеж в региона. Въпреки това тя каза, че европейската икономика се възстановява.

„Доверието се подобрява и финансовите пазари са по-оптимистични, може би малко прекалено оптимистични“, добави Лагард.

Тя подчерта, че има опасност от порочен кръг – постоянно високо ниво на безработицата и дългове, които застрашават инвестициите и вещаят по-нисък растеж в бъдеще.

Анализатори коментират, че след финансовата криза през 2008 г. правителствата по света са били принудени да преструктурират и ребалансират икономиките си. По думите им големият по обем публичен и банков дълг е изпратил еврозоната в рецесия през 2011 г.

Икономиката на блока е успяла да се разшири отново чак през лятото на 2013 г.. Въпреки това тя не е успяла да надгради особено много над това, постигайки ръст от едва 0,2% в периода април-юни на тримесечна база.

Според Лагард трябва да се предприемат редица мерки, а именно: европейските правителства да премахнат структурните бариери, които засягат иновациите, създаването на работни места и производителността и да отделят повече средства за публични инвестиции .Парична политика от страна на централната банка също трябва да бъде поддържаща, докато търсенето се ускори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *