Оптимистичен старт на търговията в Европа

По думите на Драги, банката не е взимала каквито и да е решения под политически натиск.
ЕЦБ не очаква значителна промяна в цените на хеджирането, както срещу инфлацията, така и срещу дефлацията. Според Драги реално няма дефлация в еврозоната, като спадът на цените в отделни сектори се дължи на ребалансирането на икономиката на валутния съюз.
Той заяви, че не може да отговори на това, дали е налице балонизиране на цените на активите в еврозоната заради голямото количество лесни пари на пазара. Ако е така, то би означавало, че повишението на фондовите индекси през последните месеци не е стъпило на реални фундаменти. А са налице доказателства за възстановяването на европейската икономика.
Драги посочи, че разликите между лихвените нива по заемите в отделните икономики в еврозоната сега са по-малки, отколкото са били в края на първа половина на миналата година. Тоест фрагментацията на валутния съюз намалява.
„Има три причини, поради които банките не отпускат заеми на частния сектор. Едната е липсата на ликвидност. Мисля, че решихме този проблем“, каза Драги. „Другата е недостигът на капитал или по-скоро качеството на активите. Не можем да направим много по въпроса засега. Последната причина е високият риск“. А според Драги фрагментацията на финансовата система в еврозоната е основна причина за този риск.
Междувременно еврото скочи до тридневен връх от 1.3097 долара, което показва, че инвеститорите приеха положително думите на Драги.
Както се очакваше ЕЦБ остави без промяна лихвените си нива. След днешното заседание на борда на банката основният лихвен процент в еврозоната е 0.75 на сто.
Лихвата за овърнайт заемите остава 1.5%, а за депозитите на банките – 0%. Председателят на Европейската централна банка ще направи коментар относно причините за това на пресконференция днес от 15:30 часа.
След публикуването на решението еврото поскъпва с 0.38%, до 1.3016 долара. Доларовият индекс DXY пада с 0.18%, до 82.31.
Централната банка на Англия остави без промяна основния си лихвен процент от 0.50 на сто и размера на програмата си за количествени улеснения от 375 млрд. паунда. Веднага след като от финансовата институция съобщиха за решението си паундът поскъпна рязко.
Британската валута вече се търгува с повишение от 0.32%, до 1.5066 долара. В същото време еврото поскъпва с 0.44%, до 1.3024 долара преди края на заседанието на борда на Европейската централна банка за определяне на монетарната политика в еврозоната.
Въпреки слабите данни за фабричните поръчки в Германия през януари – беше отчетен спад на месечна база с 1.90% и понижение с 2.50% спрямо същия месец на предходната година, основният фондов индекс във Франкфурт се покачва с 0.24%, до 7 938 пункта.
В Лондон FTSE 100 е нагоре с 0.33%, до 6 449 пункта, а френският CAC 40 печели 0.56%, до 3 795 пункта.
Централната банка на Англия може да получи нови правомощия, за да помогне за излизане на Великобритания от икономическата стагнация, съобщи Financial Times.
Според вестника, финансовият министър Джордж Осбърн ще обяви нова ера на свободна парична политика при представянето на бюджета след две седмици, чрез промяна на мандата на Банката.
Това може да означава нова цел за инфлацията /2% в момента/ или залагане на допълнителни цели за икономически растеж и заетост, каквито има например Федералният резерв в САЩ.
Оптимистичен старт на търговията в Европа. Индексите растат въпреки че няма подкрепа от фундаментални новини. Днес беше отчетена повишение на безработицата във Франция до 14-годишен връх от 10.6% през четвъртото тримесечие на 2012 г., но пазарите почти не реагираха на новината.
Фокусът на инвеститорите е насочен към заседанията на управителните съвети на ЕЦБ и АЦБ. Промени на монетарните политики и лихвените нива на двете централни банки не се очакват, но е вероятно коментарите от страна на техните управители да дадат индикации за бъдещи количествени улеснения, с които да се стимулира излизането на икономиките на еврозоната и Великобритания от кризата.
Така, в началото на сесията FTSE 100 се повишава с 0.25%, до 6 444 пункта. Във Франкфурт DAX е нагоре с 0.22%, до 7 938 пункта, а френският индекс на сините чипове CAC 40 печели 0.54%, до 3 793 пункта.
Еврото поскъпва, подкрепено и от апетита за риск на фондовите пазари. Единната валута се върна над 1.3000 долара, като печели 0.40%, до 1.3019 EUR/USD. В същото време паундът поевтинява срещу щатските пари с 0.18% до 1.4990 GBP/USD. Доларовият индекс DXY губи 0.16%, до 82.33.
Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през април поевтиняват с 0.05%, до 110.98 долара за барел.
В същото време златото продължава да поскъпва. Цената на метала се качва с 0.53%, до 1 583 долара за тройунция, както заради поевтиняването на долара, така и заради надеждите за нови количествени улеснения в Европа.
С изключение на японския пазар, който продължава да бъде движен от спекулациите за нови количествени улеснения, на останалите азиатски фондови борси днес апетитът за риск отстъпва пред прибирането на печалби. За това допринасят, както волатилната сесия в Ню Йорк вчера, така и предпазливостта на инвеститорите преди днешните заседания за определяне на лихвените политики на централните банки във Великобритания и еврозоната.
Японската централна банка днес запази без промяна паричната си политика и основния си лихвен процент от 0.10%. Решението беше очаквано с оглед на предстоящите промени в управителния съвет на финансовата институция, които ще позволят по-агресивни политики за стимулиране на икономиката на страната. Засега размерът на програмата за изкупуване на активи остава без промяна – 101 трилиона йени /1.08 трлн. долара/. Следващото заседание за определяне на монетарната политика на банката ще се проведе през април. То вече ще бъде председателствано от Харухико Курода, който ще замести сегашният управител Масаки Ширакава.
Така Nikkei 225 се покачва с 0.30%, до 11 968 пункта. В същото време в Хонконг Hang Seng пада с 0.28%, до 22 715 пункта, а основният индекс в Шанхай губи 1.03%, до 2 319 пункта.
Сред най-силно поевтиняващите позиции са тези на компаниите търгуващи с желязна руда и стомана. Те са под натиск след като Китайското министерство на националното развитие и реформите обяви вчера, че поскъпването на желязната руда се дължи на необосновани механизми за ценообразуване.
Вчера в САЩ, след като беше отчетен спад на фабричните поръчки през януари с 2%, индексите на можаха да намерят единна посока.
Dow се покачи с 0.30%, до 14 296 пункта. Технологичният Nasdaq загуби 0.07%, до 3 222 пункта, а широкият S&P 500 нарасна минимално с 0.08%, до 1 541 пункта.
Днес еврото поскъпва с 0.21%, до 1.2995 долара. Движението е корективно след отстъплението на единната валута вчера, но отразява и окачванията, че днес ЕЦБ няма да предприема промени в паричната си политика. Йената поскъпва с 0.18%, до 93.9000 USD/JPY, а доларовият индекс DXY се покачва с 0.01%, до 82.46, подкрепен от поевтиняването на канадските пари.
Фчюърсите на американския лек суров петрол с доставка през април поевтиняват с 0.09%, до 90.36 долара за барел. Причината са излезлите вчера данни за американските петролни запаси, които през миналата седмица са нараснали с 3.8 млн. барела.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *