Организации от 31 държави обявиха Internet.org на Facebook за вреден за глобалната мрежа

Правозащитни организации от 31 държави изпратиха отворено писмо до Facebook, в което остро критикуват проекта Internet.org на социалната мрежа, чрез който тя иска да осигури достъп до интернет на всички хора по света.

Организациите обявяват, че са загрижени за посоката на развитие на Internet.org и конструкцията, че осигуряването на достъп до интернет за хора в развиващи се райони е оправдание за нарушаване на неутралността в мрежата. Според тях Facebook създава затворена система, в която „най-бедните хора ще имат достъп само до ограничен брой несигурни сайтове и услуги“.

„Освен това сме много притеснени от факта, че Internet.org подвеждащо се представя като услуга за пълен интернет достъп, когато в действителност предоставя достъп само до ограничен брой услуги, които са одобрени от Facebook и местните доставчици. В сегашната си концепция Internet.org нарушава принципите на интернет неутралност, застрашава свободата на словото, равенството на възможностите, сигурността, неприкосновеността на личните данни и иновациите“, се казва още в писмото на организациите.

Те допълват, че подкрепят основната идея за осигуряване на връзка с интернет за всички хора, но държат достъпът да е „недискриминативен“ и до цялата мрежа без ограничения и привилегии за определени приложения или услуги и без да се прави компромис за сигурността на потребителите и неприкосновеността на личните им данни. Организациите призовават Facebook да коригира действията си. Те изтъкват, че някои от практиките на Internet.org, като безплатния достъп до определени услуги, се смятат за силно дискриминативни и дори са забранени в Канада, Словения, Чили и Холандия.

Организацията Electronic Frontier Foundation не е сред подписалите това писмо, но го подкрепи като публикува и своите съображения по проекта Internet.org. В голяма степен те се припокриват, като допълват, че техническата структура на Internet.org не позволява използване на услуги по криптирана HTTPS връзка, което създава риск за потребителите и освен това се въвеждат условия и ограничения на желаещите да участват услуги, което не е реална интернет услуга.

Реакциите на организациите идват, след като наскоро Марк Зукърбърг обяви, че не вижда нищо нередно в платформата Internet.org. Според него тя уважава неутралността в интернет и ще е ефективен начин да свърже още 4 млрд. души, които имат нужда от достъп до глобалната мрежа. Той все още не е коментирал писмата на организациите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *