Орешарски: „Най-голямата лъжа е за лошото финансово състояние на държавата“

Най-голямата лъжа е за лошото финансово състояние на държавата, заяви по bTV бившият министър на финансите и сегашен депутат от Коалиция за България Пламен Орешарски, цитиран от БГНЕС.
„Оставихме страната с 8 млрд. лева фискален резерв и най-нисък правителстевн дълг от години. Ако погледнем интернет страницата на Министерството на финансите ще се види, че по наше време са изразходвани 42% от всички годишни разходи“, каза още той и добави, че не му е комфортно, когато се говорят неистини в парламента.
Орешарски зяви, че не вижда липси, а кредитите винаги се изплащат. Освен това, както във всяка фирма, и в държавата всеки нов цикъл започва наново, смята той. Според него предложеният бюджет е доста семпъл, но на него не му се нрави тази кулинария – „кюфтаци, пици…“
По думите на ексминистъра много трудно се дебатира бюджет, който непрекъснато се променя. Нормално е да се променя между двете четения в парламента, но когато се променят основни параметри е много трудно да се коментира, каза Орешарски.
Той даде пример с добавените 470 млн. лева за здравеопазване, което е много хубаво, но променя параметрите. Както и акциза за алкохол, който най-вероятно все пак, ще бъде вдигнат. Според бившия министър на финансите брутният вътрешен продукт няма да остане на това ниско ниво, заложено в бюджета. Той смята, че приходите ще бъдат доста по-големи.
Пламен Орешарски отказа да коментира споразумението между предишното правителство и БНБ за внасянето на пари от фискалния резерв в търговски банки, като заяви, че това е класифицирана информация, а освен това е вече в историята. Според него не всички решения на държавни органи трябва да бъдат огласявани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *