Орешарски: Намираме се в депресия, която ще продължи още няколко години

Според него щетите от управлението на ГЕРБ ще бъдат загубено доверие най-вече в бизнеса и домакинствата и ниска инвестиционна активност. „Много трудно ще убедим както местния бизнес, така и чуждия, че си струва да се инвестира и да се разширява стопанската дейност“, посочи Орешарски.
Той заяви, че от началото на този мандат са похарчени около 5 млрд. лева повече, отколкото са приходите за тези години, като до средата на следващата година се очаква сумата да стигне 6 млрд. лева. „Словесните еквилибристики не помагат, когато има точни индикатори с числа“, подчерта Орешарски.
„Намираме се в състояние на една продължителна депресия, която ми се струва, че ще продължи поне още няколко години, така, както се наблюдават макроикономическите индикатори. Икономиката през последните три години и половина практически не расте, тя се възстановява и то с изключително бавни темпове“, каза Орешарски.
По думите му през 2011 година е имало малко прозорче, но то е било заради оживлението в големите европейски икономики. „За съжаление сега Европа мина към фискална консолидация, водещите европейски страни, други от южната периферия са в рецесия, така че по линия на външното търсене не можем да очакваме кой знае какви позитивни сигнали следващата, а бих казал следващите няколко години. Не мога да дам оптимистични прогнози. Ситуацията е нервна от икономическа гледна точка, друг е въпросът, че и местните власти направиха каквото можаха с изненади всеки ден“, каза бившият финансов министър и напомни за данък „лихва“.
По думите му през следващата година ще продължат да се представят слабо приходите, а освен това 2013-а ще е четвъртата, в която ще се правят бюджетни дефицити. Орешарски посочи, че след 1996-97 година правителството на ГЕРБ е единственото, което прави големи бюджетни дефицити, тоест харчи повече отколкото събира. Той посъветва управляващите да се държат „малко по-скромно“. По повод новината, че няма да има коледни добавки към пенсиите, съобщена от премиера Бойко Борисов, Орешарски посочи, че тази година приходите вървят горе-долу според плана, но според него министър-председателят е прав, че преизпълнение на приходите не се очертава и от тази гледна точка е негово право да реши дали да преструктурира други разходи в полза на коледните добавки или да икономиса този иначе извънреден разход.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *