Орешарски: Не е вярно, че ГЕРБ са харчили дисциплинирано

 
Това заяви в ефира на БНТ бившият министър на финансите в правителството на Тройната коалиция Пламен Орешарски.  По думите му последните четири години са харчени с по 2 млрд. лв. повече от приходите в хазната.  „Цифрите в това отношение са доста красноречиви – през 2009 г. – 8 милиарда резерви и 10 милиарда правителствен дълг, днес имаме 4 милиарда резерви и 14 милиарда дълг“, каза Орешарски.
Няма резултат от тези харчове, което означава, че тези пари са изхарчени безцелно, за текущи разходи, обясни той.
Орешарски каза, че не е очаквал кой знае какви разкрития от служебния кабинет, който  е втори ешалон на ГЕРБ.
По отношение на предизборната програма на БСП Орешарски коментира, че в БСП винаги е имало дебат върху плоския данък.  „Широк кръг от хора вътре не са го приемали и когато го въвеждахме. Логично е сега тези мнения да се засилват“, смята Орешарски.
Според него, корпоративният данък е едно от малкото преимущества на условията за правене на бизнес у нас. Инвестиционната активност е ключов проблем в момента за България, така че едно пипане на корпоративния данък е неприемливо, смята Пламен Орешарски.
Не БСП, а бизнесът може да създаде 250 000 работни места, докато правителството трябва да направи административна реформа, каза още той.
„Ключово условие е да се подобрят условията за бизнес. Би могло и правителството, но това не са ефективни работни места“, каза още той и подчерта, че дали ще бъдат 190 хиляди нови работни места или 180 хиляди, това не е важно, важно е да се започне решаване на проблема с безработица.
За работата пред следващия финансов министър, Орешарски заяви, че на първо място една от основните функции на финансовия министър е да си събира приходите.
„Само при цигарения акциз бяха загубени около 40% от приходите. Поне половината от тях да се съберат, това са сериозни пари за подкрепа на други разходи в бюджета“, каза Пламен Орешарски.
За мен при естествените монополи има проблеми на регулациите, но това винаги ще е така, коментира той. Мен винаги са ме притеснявали другите монополи, които се създадоха през последните 3-4 години, вероятно като резултат на политическия монопол, добави той.
„Това трябва да се разбие. Има редица сектори, в които десетки фирми, които са били на пазара, са останали единици“, коментира Пламен Орешарски.
На въпрос дали ще се кандидатира за депутат, той отговори: „Има хора, които подреждат листи. Аз съм гражданска квота и в миналия парламент.
Сега предстои да се подредят листите. За крайните резултати трябва да попитате партийни функционери“, каза още Пламен Орешарски.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *