Орешарски: Няма излишък през април, причината е вноската на БНБ

Бюджетният излишък през април, който е малко над 200 млн. лв., е резултат от еднократната вноска на Българската народна банка, а не е сигнал за излизане от кризата, смята бившият финансов министър Пламен Орешарски. Веднъж годишно БНБ внася 75% от печалбата си, като за 2009 г. това бяха 354 млн. лв. или с 45 млн. лв. по-малко от предходната година. Парите бяха прехвърлени през април. „Направете си сметката, дали може да се говори за обръщане на неблагоприятната тенденция“, коментира пред депутатите Орешарски.
Народното събрание отхвърли проекторешение на левицата, с което се правеше оценка на пакетът с антикризисни мерки, приет от правителството през октомври 2009 г. Според представителите на БСП 80% от мерките изобщо не са приложени, а останалите са били грешни или неефективни. В решението се искаше още правителството в срок от 10 дни да внесе нов пакет от мерки. Според Орешарски кабинетът е допуснал няколко грешки, сред които рязко фискално затягане. „То преохлади икономиката до точка на замръзване в някои сектори, а прекият ефект беше намаляване на данъчните приходи, което пък провокира нови фискални рестрикции“. Така според бившия министър и депутат от БСП се е стигнало до мултиплициране на грешките.

Отхвърлянето на решението е сигнал за нежеланието на правителството да внесе в парламента цялостен план срещу кризата, коментира зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. „Вместо това обществото е превърнато във фокус-група, върху което се тестват всякакви идеи. Сутрин и вечер. Имаме усещането, че сме участници в любопитен психологически експеримент“. Алиосман Имамов от ДПС  пък посочи, че икономическите процеси по време на криза наистина са трудно прогнозируеми, но управленските решения също са случайни. „Вие трябва да гледате и да се учите, как се справяме с кризата“, репликира Валентин Николов. Той беше единственият депутат от ГЕРБ, който се включи в дебата.

 
 

pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *