Орешарски: Проектобюджетът за 2013 година е доста безинтересно четиво

По-лесно е да се  говори какво липсва в Бюджета, отколкото какво има. Макрорамката е малко по-реалистична. Не е невъзможен растеж от 1.9, какъвто е заложен.  Индексирането на пенсиите е частично преимущество на бюджет 2013. Малко по-добре изглежда и прогнозата за приходите. Има ръст от 1,8 млрд., но не е чак толкова голям този ръст. Очаква се основната част от приходите да дойдат основно от косвените данъци на базата на по-високия процент на инфлация. За Фиска това е добре, но за гражданите не е толкова добре. Това каза пред БНР Пламен Орешарски от БСП, бивш финансов министър.
 
Планираните приходи за следващата година остават под равнището, в относителен дял, на събираемостта дори и спрямо кризисната 2009 г. като дял от БВП. Това показва определени резерви в приходната част. В този бюджет пише, че водеща цел е продължаване на фискалната консолидация. Това е приказка обаче. Не го виждаме, защото бюджетният дефицит се запазва на същото ниво, както от тази година, а дори се предвижда да бъде по-висок от очакваното изпълнение през тази година, допълни той.
За икономическия растеж Орешарски посочи, че 5% е увеличението на разходите за издръжка на един ученик. Образованието е важен фактор, подкрепям такова действие, но по отношение на растежа има дългосрочни намерения. Сегашните ученици вероятно ще излязат на трудовия пазар след 10-15 години и за тогава това е много важно.  Сега няма други мерки за насърчаване на икономическия растеж. Продължава обяснението на всяко нещо в нашата държава с кризата. Не открих никъде правителството да възнамерява да подобри платежната си дисциплина. Не виждам мерки за по-добро възстановяване на ДДС – един от основните проблеми пред бизнеса, поясни Орешарски.
Той каза, че и следващата година дългът ще се увеличи с още 1,1 млрд., колкото е размерът на дефицита, а правителството смята да го финансира с емисии на дълг.
Крайният ефект винаги е един и същ. И в четвъртата година от управлението си ГЕРБ ще продължат тенденцията си да намаляват фискалните резерви и да увеличават дълговете. Една, бих я нарекъл, безотговорна политика по отношение на следващи управления и на следващи поколения. Тук-там има размествания по разходите, размерите им не заслужават коментари. В доста ведомства те са на настоящото си равнище, което реално значи намаляване на финансирането поне с процента на инфлацията“, коментира Орешарски.
За идеята за определяне на МРЗ по региони, Орешарски каза, че не гледа добре на тази „екзотична“ идея. това би имало, според орешарски, негативни ефекти и би стимулирало по-нататъчното раздвояване между регионите в страната.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *