Орешарски: Финансовата криза в САЩ няма да окаже влияние у нас

Финансовата криза в САЩ няма да окаже съществено влияние у нас. Това прогнозора министърът на финансите Пламен Орешарски на работна среща с шестчленна делегация на Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) на Европейския парламент, водена от нейния председател Перванш Бере.

Кризата би имала влияние, ако засегне като цяло страните на ЕС, тъй като близо 60% от стокообмена на България е с тях, съобщиха от МФ.

Орешарски запозна гостите с предизвикателствата пред България като член на ЕС, които са фокусирани върху постигането на дългосрочна устойчивост на публичните финанси с оглед проблема със застаряващото население, съществено подобрение на бизнес средата, укрепване на административния капацитет, повишаване на иновациите и изследователската дейност, подобряване на съществуващата и изграждане на нова инфраструктура.

На въпрос от страна на делегацията за готовността на България за присъединяване към Еврозоната, министър Орешарски подчерта, че това ще стане, когато страната има икономическа готовност да замени настоящия монетарен режим.

На този етап страната покрива четири от петте маастрихтски критерии, заяви финансовият министър и припомни, че за 2006 г. инфлацията е била 6.5%.

Финансовият министър подчерта, че страната ще продължи политиката на макроикономическа стабилност и реализирането на бюджетни излишъци в средносрочен план като противодействие на евентуални външни и вътрешни дисбаланси.

Орешарски добави, че средносрочна цел е и облекчаване на данъчния режим с цел увеличаване на икономическата активност. Перванш Бере прояви интерес по отношение на инициативата на правителството за въвеждане на „плосък“ данък.

Министър Орешарски обясни, че това е политическо решение и предстоят дебати в парламента. В разговора с делегацията, министърът на финансите каза, че страната подкрепя повечето данъчни инициативи на Европейската комисия и е в активен диалог по тези въпроси с експертите на ЕК.

На срещата беше разгледана и темата за корупцията у нас. Министър Орешарски обясни, че борбата с корупцията е многоаспектна като от една страна има сериозен успех при осветляване на бизнеса, а от друга е проведена основна реформа в контролната система в публичния сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *