Орешaрски:Агенциите по приходите да не се притесняват излишно

За да може да се правят по-сериозни прогнози дали приходните агенции ще съумеят да съберат заложените пари за годината, е нужно да мине поне първото тримесечие.
Това заяви финансовият министър Пламен Орешарски по повод на притесненията на данъчните и митническите служби, че нямада могат да реализират заложеното тази година заради, кактозаради финансовата криза, така и заради последвалата газова.
Министърът припомни, че и в предишни години приходните агенции са изразявали притеснения.
„Не се отнасям сериозно към експертните прогнози в началото на годината. За сериозни считам прогнозите след първото тримесечие, поне“, коментира Орешарски.
Бюджет 2009 няма да се ревизира, бе категоричен още той.Заложените в него буфери покриват риска от влошените външни фактори за приходната част на бюджета и икономиката като цяло, коментира министърът.
Той заяви още, че правителството е в постоянен контакт с банките в страната и досега нито една от тях не е искала финансова помощ от държавата.
На въпрос относно евентуално бъдещо предпазно споразумение с МВФ министър Орешарски отговори, че въпросът може да се коментира в няколко аспекта, но по принцип не е обичайна практика правителство в края на мандата си да поема ангажименти, които цялостно ще влияят върху политиките на следващото правителство.
По повод изпълнението на параметрите на Бюджет 2008 Орешарски посочи, че от фискална гледна точка годината е приключила успешно.
Министър Орешарски подчерта, че изпълнението на данъчно-осигурителните приходи е на 100 %, което показва, че твърденията за умишлено планирана лесна за изпълнение приходна част са били несериозни.
Фискалният резерв към 31 декември 2008 г., изчислен по текущи валутни курсове, е 8394.9 млн. лв., което ес 1 млрд. повече от 2007-а година,отбеляза още Орешарски.
Финансовият министър посочи още, с изричната уговорка, че не е експерт в областта, но не смята, че изграждането на газови връзки със съседни страни би било финансово ефективно до степен да се избегне кризата от началото на месеца.
„Мисля, че не бихме могли да избегнем доставките от Русия. мисля, че в региона най-големия производител е именно Русия“, посочи Пламен Орешарски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *