Оръжейните фирми работят със стотици посредници

Войната на кабинета „Борисов“ срещу частния оръжеен бизнес продължава. Тон даде лично премиерът Бойко Борисов, който се зарече да махне посредниците. „Правителството ще предприеме всички необходими действия за премахване на фирмите, стоящи на входа и изхода на държавните предприятия“, обяви вчера в официално съобщение Министерството на икономиката.

Изявлението се появи на фона на поредния протест на работещите във фирма „Емко“ срещу отнемането на правата й да внася и изнася спецпродукция. „Емко“ е частно предприятие, което от дълги години произвежда боеприпаси и търгува с взривни вещества. Големите му беди започнаха, след като собственикът му Емилиян Гебрев поиска да купи друго частно предприятие – „Дунарит“, част от рухналата империя на някогашните бизнес партньори, а днес врагове Цветан Василев и Делян Пеевски.

В писмо до медиите вчера организаторите на протеста се зарекоха, че ще се борят докрай срещу опитите „Емко“ и работните места да бъдат унищожени, а продукцията – конфискувана. Ресорното министерство пък обясни, че ако серията проверки покаже, че всички нередности са отстранени, лицензът на „Емко“ може да бъде върнат на заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия на 6 октомври.

Борисов и неговият икономически министър Емил Караниколов от седмици говорят за някакви лоши посредници, които извличат печалби на гърба на държавните предприятия. Те обаче не съобщават имена. И вчера от МИ не казаха кои фирми са излишни и прибират незаслужени комисиони, но е видно, че атаката е насочена най-вече срещу „Емко“. Според официалните регистри общо 209 фирми са получили от държавата България разрешение да внасят и изнасят различни видове оръжейни стоки. Част от тях са и производители, други са само търговци. По неофициална информация пък немалка част от търговците са хора, свързани с днешното и с предишни управления, които благодарение на контактите си у нас и в чужбина успяват да уреждат договори за износ на наши производители.

Вниманието на премиера Бойко Борисов към военните заводи отчетливо се засили успоредно с разцвета на световната оръжейна търговия. Още миналата година в предишния си мандат той реши да одържави ремонтното предприятие „Авионамс“, а от няколко месеца напира да „спаси“ русенския „Дунарит“, който всъщност е в отлична форма и е затрупан с поръчки.

България е изнесла оръжие за над 1 млрд. евро през 2016 г. – с над 370 млн. евро повече от 2015 г., показва годишният доклад на Комисията за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Най-голяма част от износа е била за Ирак, Саудитска Арабия, САЩ. Експорт е имало и към Афганистан и Индия. Износ е имало общо за 94 държави, показва отчетът. Най-често става въпрос за снаряди и боеприпаси. Значителна част от сделките са били осъществени именно чрез посредниците, които кабинетът сега иска да изгони. „Дребен детайл“ е, че във всяка държавна фирма правителството има свои назначения в директорските съвети и те би трябвало да са реагирали, ако има източване на предприятието чрез частни фирми, застанали на входа и на изхода.

Сред успешните износители на българска военна продукция има интересни имена. В. „Капитал“ отбелязва, че „Аполо инженеринг“ ООД, чийто оборот расте от около 11 млн. лв. през 2013 до 379 млн. лв., две години се управлява от иракчанина Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими и българина Румен Райков. През „Техноекспортстрой“ (с която има общо дружество) тя има връзка с офшорната компания „Сиболе сървисис инкорпорейтед“, свързвана с Делян Пеевски, пише в. „Капитал“.

Във възход е и „Армитранс“, чиито продажби през 2015 г. стигат 147 млн. лв. Собственикът на тази фирма Димитър Пиралков е бил съсобственик с Владислав Тоцев в „Армимпекс“ ЕООД. Според „Капитал“ през 2012 г. Тоцев като служител на Министерството на икономиката е станал представител на държавата във ВМЗ – Сопот. Интересна е компанията „Алгънс“ ЕООД, чийто собственик Александър Димитров е бил съдружник с легендарния Боян Петракиев-Барона, пише „Капитал“.

Рамо

Държавното предприятие ВМЗ-Сопот вчера за пореден път пусна декларация в услуга на кабинета. „Действията на държавата по премахване на посредниците при търговските сделки предполагат също повишаване печалбата на предприятията от Военнопромишления комплекс и реинвестиране – в нови технологии, в подобряване условията на труд, закупуване на нови машини, усвояване на нови продукти с по-висока добавена стойност“, обяви ръководството на сопотската фирма. Това било важно и защото ВМЗ разполагали с „поверителна техническа документация“, поверена им от държавата, и не било редно частни фирми да имат достъп до нея, обясни шефът на ВМЗ-Сопот д-р инж. Иван Гецов.

Грамофонна плоча

Вследствие на констатирани нередности при съхранение на боеприпаси от компетентните за това органи лицензът за внос и износ на „Емко“ бе спрян за срок от 6 месеца или до отстраняването им, заявиха от икономическото министерство, информира в.Сега . Решението за това е на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност. Негови съпредседатели са икономическият министър Емил Караниколов и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който засега предпочита да се държи на дистанция от темата.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *