Оръжейното лоби не признава договор на ООН, аплодира Тръмп за отказа

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята Международния договор за търговията с оръжие за единствения прозрачен инструмент в тази сфера, особено важен в период на световно напрежение. Това се посочва в разпространено в петък изявление на генералния секретар на ООН във връзка с отказа на САЩ от ратификацията на документа, предаде ТАСС.
Договорът за търговията с оръжие е единственият световен документ, насочен към увеличаване на прозрачността и контрола над международната търговия с оръжие, се казва в изявлението на Гутериш. Той е особено важен сега, когато наблюдаваме увеличаване на международното напрежение, отбелязва Гутериш.
Генералният секретар на ООН посочва също, че договорът е важен етап в усилията за обезпечаване на отговорността в търговията с оръжие.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се зарече да отмени статута на САЩ като страна, подписала Международния договор за търговия с оръжия, предадоха световните агенции. Говорейки пред делегатите от Националната оръжейна асоциация в Индианаполис, Тръмп каза, че ще поиска от Сената на американския Конгрес да не ратифицира договора, който бе подписан през 2013 г. от неговия предшественик Барак Обама. „Взимаме си подписа обратно“, каза Тръмп. „Ще подпиша послание, в което ще поискам от Сената да прекрати процеса по ратифициране на договора“.
В последните си дни на власт Обама беше пратил договора за ратификация в Сената, но до нея така й не се стигна.

 ****
4 убити, 10 ранени, Оливърхърст, Калифорния: Ерик Хюстън, 20-годишен безработен компютърен механик, нападнал гимназията Линдхърст. Той започва стрелба, убивайки своя бивш преподавател Робърт Бренс, трима ученици и ранява 10 други. Той държи като заложници 85 ученици в продължение на 8 часа и половина преди да се предаде. Хюстън е обвинен в предумишленото убийство на четирима души и излежава доживотната си присъда в строго охранявания затвор Сан Куентин.

****
По-рано днес неназовани американски представители съобщиха за това намерение /“да си вземем подписа обратно“/ на Тръмп. Агенция Ройтерс припомни тогава, че Националната оръжейна асоциация – влиятелно оръжейно лоби – от дълго време е против споразумението, което беше договорено в ООН.
Сега пред делегатите на форума в Индианаполис Тръмп е определил международния договор като „погрешно насочен“ и е казал, че той нарушава конституционните права на американците, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. При съобщаването на новината делегатите на форума аплодирали Тръмп, съобщава Ройтерс. Много от тях са носели червени шапки с изписан върху тях предизборния лозунг на Тръмп „Да направим Америка отново велика“.Резултат с изображение за Тръмп с червена шапка Да направим Америка отново велика

Явно, намерението на оръжейното лоби да направи Америка отново велика включва в това и масовите убийства в американските училища, извършени от разнообразна „представителна извадка“ на обществото – ученици с психоотклонения, изпушили  военни, религиозни екстремисти, отпаднали от борда на социалната гемия лабилни характери, самозвани лидери на паравоенни организации, расисти с различен цвят и убеждения и т.н. /На снимката горе: 8 юли, 1984 година, Калифорния, 21 убити, 19 ранени: Джеймс Оливър Хюбърти е 41-годишен охранител. В извънработно време излиза и убива 21 души и ранява 19 във веригата за бързо хранене McDonalds. Сред тях има клиенти на заведението и хора от персонала. Убит е от снайперист, стрелял по нападателя от покрива на съседна сграда./

Международният договор регулира 70-милиардния бизнес с конвенционални оръжия и цели да запази оръжията извън ръцете на нарушителите на човешките права. Оръжейната асоциация обаче твърдеше, че договорът подкопава вътрешните права на американците относно оръжията. Тази гледна точка бе отхвърлена от администрацията на Обама.
Тръмп каза днес, че ООН скоро ще получи официално уведомление за решението му.
През април 2013 г. Общото събрание на ООН одобри договора и тогава САЩ, износител номер едно в света на оръжия, гласува в негова подкрепа, въпреки яростната съпротива на оръжейното лоби. Днес, шест години от тогава, Тръмп отново застана открито на страната на търговците на смърт и изтри скрито следите от крокодилските сълзи, които лееше след всеки масов разстрел на деца и студенти в училищни дворове и студентски кампуси.

****

5 март, 2001 г. 2 убити, 13 ранени, Санти, Калфиорния:

Гимназистът Андрю Уилямс, 15 г., застрелва двама свои съученици и ранява други 13 по време на училищен лагер. Заловен е от полицията в банята на училището, където е осъществил атаката.  Уилямс е осъден на доживотен затвор, като има право на обжалване 50 години, след като присъдата е влязла в сила. ****

 

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *