Оръжие за $7,5 млрд. продава САЩ на Саудитска Арабия

Оръжие от САЩ отново ще пътува за Близкия идток, след като  Саудитска Арабия прие да закупи високоточни боеприпаси на стойност 7 милиарда долара, произведени от предприятия от военнопромишления комплекс на САЩ. Това предаде Ройтерс, като цитира информирани източници.Някои конгресмени може да се противопоставят на сделката, защото американски оръжия са допринесли за смъртта на мирни граждани при саудитската кампания в Йемен. Избраните компании са „Рейтиън“ и „Боинг“. И двете компании отказаха да коментират. Споразумението е част от сделката за покупка на оръжия на стойност 110 милиарда долара, сключена по време на посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Саудитска Арабия през месец май.
Продажбата на оръжие на Рияд и други страни от Съвета за сътрудничество в Залива е все по-спорна тема в Конгреса на САЩ, който трябва да одобри сделката. Държавният департамент все още не е уведомил конгресмените за споразумението.
„Ние не потвърждаваме или отричаме продажби, докато Конгресът не бъде уведомен официално за тях“, заяви представител на Държавния департамент на САЩ. Той добави, че правителството ще отчете фактори като баланса на силите в региона и човешките права, както и отражението върху индустриалната база на военнопромишлените предприятия на САЩ.
Пожелал анонимност представител на американското правителство съобщи, че споразумението ще покрива 10-годишен период. До първата реална доставка на оръжия може да минат години, добави той.
Споразумението може да срещне трудности в Конгреса. През юни републиканецът Боб Коркър, председател на Комисията по външни работи на Сената, обяви, че ще блокира продажбите на оръжие за Саудитска Арабия, ОАЕ и други страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив поради конфликта им с Катар – друга страна от Залива, която също е съюзник на САЩ.
През ноември 2016 г. администрацията на американския президент Барак Обама блокира продажбата на високоточни боеприпаси на стойност 1,29 милиарда долара поради опасения за броя на жертвите сред мирните граждани в Йемен. Според агенция Ройтерс близо 4800 мирни граждани са загинали от март 2015 г. насам, когато водената от Саудитска Арабия коалиция се включи в конфликта, сблъсквайки се с подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хуси.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *