Освещават бойните знамена на Богоявление

На традиционния ритуал пред Паметника на Незнайния войн в София ще присъстват президентът Георги Първанов, председателят на Парламента Цецка Цачева, министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, висши военни, депутати. Традиционният Богоявленски водосвет ще бъде отслужен от Знеполския епископ Йоан и Стобийския епископ Наум.
Богоявленски водосвет на бойните знамена ще има и в Плевен с участието на почетни роти на Пета механизирана бригада и военно-въздушната учебна база „Георги Бенковски” в Долна Митрополия.
За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на Цар Симеон Велики преди битката при Ахелой през 917 г. Оттогава до падането на България под османско робство преди всяка битка, водена от българската войска, се е извършвал водосвет. След Освобождението традицията е възстановена от първият военен министър на Княжество България и продължава до 1946 г. Ритуалът водосвет е възстановен през 1993 г. след демократичните промени. Оттогава всяка година на 6 януари във всички гарнизони в страната се освещават бойните знамена на Българската армия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *