Осем от десет гръцки фирми у нас без дейност

Осем от десет гръцки фирми,  регистрирани в България,  не извършват никаква стопанска дейност, затова и болшинството „емигранти“ не са декларирали съществуващ  персонал, което означава, че притежават само пощенски адрес за данъчна кореспондения, а реалната бизнес дейност си е останала на предишното място – в родината.

По тази причина финансовите агенти на Атина са по следите на тези хиляди гръцки фирми, които са преместили седалището си в България, като целта е да се разследват  направени данъчни престъпления, както и трансферите на финансови средства с неизвестен произход на фиктивни и реални фирми в България.
В последно влреме и особено през миналата 2015-та година се наблюдава истински „бум“ на регистрираните в България гръцки компании. Това води до изтичане от Гърция на сериозни приходи, тъй като целта е да се заобиколи действащия в Гърция капиталов контрол, както и да се закупуването на фирмени активи – луксозни автомобили и недмвижими имоти при по-ниските данъци, които действат в България..
Една от най-честите практики на гръцките компании е да внасят стоки от трети страни като Турция и Китай, да ги фактурират от българските си фирми и след това да изнасят стоките за Гърция. Така те се възползват от по-ниското данъчно облагане в България – 10 на сто вместо 29 на сто, колкото е в Гърция.
Очаква се в скоро време Атина и София – като членки на ЕС,  да подпишат двустранно споразумение, което ще позволи проверката на тези компании. От гръцкото финансово министерство ще искат съдействието на българските данъчни власти, за да могат да бъдат задействани незабавни проверки за компании, за които има данни, че укриват големи данъци.
На фирмите, за които бъде установено, че са преместили седалището си в България, но продължават да работят в Гърция, ще бъдат налагани солени санкции. Предвижда се екипи от гръцки инспектори  да бъдат командировани в България, за да предадат данни на контролните власти в България.
Според изнесени в гръцкия парламент официални данни, през 2014 г. са били легистрирани 11 хиляди гръцки фирми в България. Девет хиляди от тях не са разполагали с персонал, а шест хиляди не са извършвали никаква дейност. През 2015 г. са регистрирани нови 2000 компании, които нямат служители в България и на практика не са преместили производствената или търговската си дейност извън Гърция.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *