Осигуровките, стажът и пенсионната възраст скачат от догодина

По-високи осигуровки за пенсия от догодина са заложени в Кодекса за социално осигуряване. Стажът и възрастта за пенсия продължават да растат с по два месеца на година до достигане на 65 години и за мъже, и за жени.

 

Така за да се пенсионират догодина за най-масовата трета категория труд, мъжете трябва да са на 64 години и да имат 38 години и 4 месеца стаж. За жените стажът е 3 години по-малко. Те трябва да са на 61 години.

Същевременно, плавно се увеличава и вноската за фонд „Пенсии” с по 1% през 2017 г. и 2018 г. Така всички осигуровки общо ще достигнат 32%. По-високите вноски трябва да намалят огромния дефицит в бюджета на държавното обществено осигуряване – с всеки процент ръст се очаква в НОИ да влизат около 250 милиона лева допълнително, информира blitz.bg.

Колкото е по-висока заплатата, толкова повече ще „струва“ и процентът увеличение. Разпределението се запазва  – 60% от увеличението ще бъде за сметка на работодателя, а 40 на за сметка на работника.

Аргументът, с които беше решено вдигането на стажа, възрастта и осигуровките за пенсия е, че това ще гарантира с 40 на сто по-високи пенсии, но след 10 години.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *