Осло е първи по „зелен“ транспорт

Осло, Лондон и Амстердам са в Топ 3 на градовете, които елиминират емисиите на парникови газове от транспорта, подпомагани от новите технологии. Това показва проучването на базирания в Лондон Център за икономика и бизнес изследвания (CEBR), спонсориран от Qualcomm.

Учените прогнозират, че Осло ще бъде първият град в света, който ще е напълно безвреден за околната среда до 2050 г. В момента градските власти развиват всички видове „зелени“ превозни средства – от велосипеди до електромобили. От 2019 г. се планира да бъде закрит входа до центъра на града за всички частни автомобили.

В Топ 10 на класацията влизат осем европейски града, Копенхаген, Париж, Цюрих, Берлин, Мюнхен, заедно с Токио и Сеул, информира economic.bg. Най-ниско в класацията са – Кайро, Найроби и Мумбай.

Изследването е взело предвид 20 фактора, включително нивата на замърсяване, процентът на устойчив транспорт в града, развитието на инфраструктура за електрически автомобили, велосипеди, обществено насърчаване на използването на „екологични“ превозни средства и др.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *