Основната лихва падна за осми пореден път

Основният лихвен процент падна за осми пореден път в началото на февруари, става ясно от сайта на Българската народна банка. Считано от 1 февруари показателят е на ниво от 0.24%, което е поредно исторически дъно от показателя.
Негативната му серия започна от юли 2009 г. и е сред най-дългите в историята на показателя, за който има статистика от 1991 г. насам. Само през 1999 и 1997 г. са регистрирани по-дълги серии на спад на основната лихва, показват данните на БНБ.
Основната лихва падна под 1% през ноември миналата година, а за последните 12 месеца показателят е изгубил 3.68 процентни пункта. В началото на 2009 г. водещата лихва у нас бе на ниво от 5.17%.
При режима на паричен съвет основният лихвен процент не е лихва, по която БНБ оперира на паричния пазар. ОЛП се определя въз основа на средната аритметична величина от стойностите на индекса ЛЕОНИА за работните дни на предходния календарен месец.
От днес влиза в сила системата Таргет 2 – БНБ. Тя ще позволи да се правят преводи в евро между търговските банки и техни клиенти, които няма да минават през банки кореспонденти, а директно през БНБ и ЕЦБ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *