Основни купувачи на тютюн напускат пазара

Основни фирми, изкупуващи тютюн на територията на страната, напускат българския пазар, а по-малките намаляват изкупуването. Това отчете пред журналисти в Кърджали министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков.Според него, ако не се променят коренно нещата в сектора, „ще сме свидетели на залеза на това производство в България“. На първо място, според министър Бозуков, е необходима адекватна политика в сектора и за пример посочи съседна Гърция. Пред медиите той подчерта, че усилията на министерството се насочват към китайския пазар, където с ориенталски тютюн вече търгуват съседките ни – Гърция, Турция и Македония. „Само България липсва, не знам по какви причини, и сега правим усилия да сключим и ние такива споразумения“, посочи министърът.
Той потвърди, че утре ще се състои заседание на Консултативния съвет по тютюна. В дневния ред са заложени приемане на правилата, по които ще се води дейността на Консултативния съвет и вземане на решение за начина на разпределение на средствата за преходния период. В Съвета участват производители, представители на бизнеса и на МЗХ. Ние ще се въздържим от гласуване и ще оставим на производителите сами да решат как да стане разпределението на средствата, посочи министър Бозуков. Той бе в Кърджали заедно със заместник-министър Светла Янчева за участие в работна среща по теми за основните земеделски политики на България и ЕС и за перспективите пред тютюнопроизводството.

Днес културата заема едва 0,89% от обработваемите площи на страната, а формира 2,1% от стойността на брутната продукция в отрасъла. Тютюнът осигурява заетост на около 50 000 души и поминък на над 200 000, които произвеждат, манипулират и преработват тютюн. Демографската му роля се определя от съхраняване на част от населението в полупланинските и планински райони. В света се произвеждат около 250 хил. тона ориенталски тютюн, основно на Балканите. Прогнозата е българското производство на ориенталски тютюн да се установи на 15 000-18 000 тона – или общо от всички сортови групи тютюни на около 25 000-27 000 тона.

Заради рязкото вдигане на акциза върху тютюневите изделия една трета от легалния пазар буквално е изчезнал. Това сочи последният анализ на Института за пазарна икономика. През 2018 г. България трябва да стигне минималния акциз върху цигарите от 90 евро (176 лева) за 1000 къса. Ефектът от рязкото вдигане на акциза може да бъде един – рязко свиване на легалната продажба на цигари и увеличаване на черния пазар. Той от своя страна генерира огромни печалби, защото в себестойността на една кутия цигари 80% са акциз и ДДС и според изследванията в световен мащаб печалбите от нелегалния пазар на цигари съперничат по мащаби на печалбите от наркотици при много по-малък риск от тежки санкции.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *