Особености на българския пазар на труда според Световната банка

При мъжете уменията значат повече от дипломите в търсенето на работа, докато за жените образователните постижения са по-важни.

Това сочи извод от национално представително панелно проучване за България – Bulgarian Longitudinal Inclusive Society Survey (BLISS), направено от екип от експерти на Световната банка в партньорство с Институт „Отворено общество“.

Проучването беше представено на кръгла маса в Българската стопанска камара от икономиста Виктория Левин от Световната банка.

Основният въпрос на изследването е какви умения имат значение на пазара на труда в България – когнитивните или социално-емоционалните.

И двата типа умения са решаващи за намирането на работа, са установили експертите, но в частност хората с по-големи познавателни умения имат по-голяма шанс да бъдат наети, независимо от образованието им.

Хората с по-добри социално-емоционални умения, свързани с поемане на отговорност и изпълнение на тежки задачи, по-лесно си намират работа, установява проучването.

Според данните в него в средата на периода 2010-2050 г., най-голямата възрастова група в България ще са хората между 50 и 52 години, каза Виктория Левин.

Страната ни ще изпита и най-резкия спад в броя на населението в трудоспособна възраст – за същия четиридесетгодишен период се очаква страната ни да загуби 30 на сто от населението, поради ниската раждаемост и миграцията.

Данните от проучването показват, че съчетанието от умения се променя през живота на хората, като по-възрастните показват по-ниски познавателни умения, но по-високи социално-емоционални, които имат отношение към социализирането.

Левин определи като изненадващо заключението на изследването, че мъжете с по-добри умения за общуване е по-малко вероятно да си намерят работа, но обвърза това, че те придобиват такива умения на по-късна възраст.

Друг малконеочакван извод за нагласите на пазара на труда в България е, че жените с „подлежащ на развитие начин на мислене“ е по-малко вероятно да бъдат наети на работа, отколкото тези, които по-трудно се променят.

Образователното равнище на работниците се поставя на едно от най-важните места сред основанията за загриженост на българските работодатели, като тази загриженост е особено сериозна в ИТ сектора и някои подсектори на производството, посочи Левин.

България обаче има най-високо ниво на функционална неграмотност по математика в Европа – повече от 30 процента от петнайсетгодишните в страната ни имат два пъти по ниска функционална грамотност по математика от средноевропейската(според PISA).

Образователната система в България се характеризира с неравенство, смятат експертите от Световната банка. Повече от половината от децата на 15 години от професионалните училища са функционално неграмотни, сочи още проучването.

За формиране на социално-емоционалните умениянай-чувствителният период е ранното детство, отбелязватот Световната банка.

Затова и експертите препоръчват повече програми за ранно развитие. За 23%от работодателите в България компетентностите на работното място и т.нар. меки умения са причина да не си попълват свободните работни места, отбеляза Левин.

Очакван извод от изследването е, че и познавателните, и социално-емоционалните умения, са по-високи сред хората с по-високо образование, коментираха експертите. Оценката на познавателните умения включва памет – краткосрочно възстановяване по памет на прогресивно нарастващи поредици от числа, като се започне от две и се достигне до девет числа; семантика – разпознаване на синоними, антоними, идиоми, сложни структури на изречението; четене с разбиране; разбиране на таблици и графики; математическа грамотност.

В оценката на социално-емоционалните умения се включва стил на работа и учене, добросъвестност, откритост на възприятието, издържливост, стремеж към постижения, способност за вземане на решения.

Според заместник-социалния министър Гълъб Донев има дисбаланс между търсенето и предлагането на работна сила. Той посочи, че от 2016 г. Министерството на труда и социалната политика ще работи съвместно със социалните партньори за създаването на модели за ключови сектори на пазара на труда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *