Оставка за Найденов, ако не плати на фермерите до 30 април

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще трябва да подаде оставка, ако до 30 април не бъдат изплатени европейските субсидии и националните доплащания към всички изрядни бенефициенти. Това е едно от условията, при които зърнопроизводителите подписаха днес споразумение с правителството, след което протестите в страната спират, предаде „Фокус“. Това условие беше лично потвърдено от премиера Бойко Борисов.
След започналите преговори от вчера, днес страните подписаха допълнително споразумение към сключения на 8 юни 2010 г. меморандум. Заради неизпълнение на меморандума от миналата година зърнопроизводителите протестираха в цялата страна в понеделник и това доведе до преговори с двамата министри – Мирослав Найденов и Симеон Дянков, с участието на премиера.
„Искаме да се извиним за забавените плащания. Всичко в света наложи да изчакаме с тях”, каза премиерът на пресконференцията в Министерски съвет. Той изтъкна, че към днес България е единствената държава, на която й се дава положителна оценка в ЕС.
„Разпоредил съм се да се направи оценка на цялото ръководството на ДФЗ и по дирекциите включително, много внимателно да се разглеждат всички и ако са основателни, да се направят необходимите кадрови промени”, каза премиерът. „Няма да търпим заради чиновник на гише да се налага след това ние да сядаме тук и да обясняваме защо са забавени плащанията”, каза той. Премиерът благодари на НАЗ за цивилизования протест. Хората имат правото да изразят своето мнение, посочи той.
Браншовата организация ни е сигнализирала, че някои коректни бенефициенти не са били подложени на проверки и въпреки това има забавяне на директните им плащания. Ако има потвърждение, ще има уволнения, изтъкна и министър Найденов. За изплащането на директните плащания крайният срок е 30 юни, но ние ще го направим до 30 април, уточни той.
Според министър Дянков е подписано едно справедливо споразумение. Спокоен съм относно тези разбирателства, защото знам, че можем да ги изпълним тази година, обясни още той.
След подписаното споразумение от БСП призоваха земеделските производители да не спират протестите, защото подписаното днес споразумение с правителството било поредната лъжа. Секретарят на БСП Корнелия Нинова прогнозира, че правителството няма да изплати националните доплащания, защото в бюджета няма предвидени такива средства. Според нея правителството ще използва като оправдание застъпванията между терените, за да си спести пари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *