Оставят решението за Шенген за септември или за 2012-та

Геан направи това изявление на пресконференция в Люксембург, където заседава Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, съобщи БТА. Според него е възможно присъединяването на България и Румъния към свободната от граничен контрол зона да стане на два етапа, както е предложила Германия по-рано тази година.
Предвижда се първият етап да доведе до отварянето на въздушните и морските граници на двете страни, а на втория етап да бъдат вдигнати и сухопътните граници.
В отговор на въпрос какви са сроковете, в които се предвижда това да стане, Геан уточни, че през септември вероятно ще бъде решено кога да започне първата фаза. По неговите думи едва след доклада на ЕК за сътрудничество и оценка през юли 2012 г. ще бъде възможно да се предвиди кога ще отпаднат сухопътните граници.
По-рано днес Холандия обяви, че оставя за следващата година решението кога България и Румъния да станат част от Шенгенското пространство за свободно движение, предаде Франс прес, като се позова на холандския министър за имиграцията Херд Леерс.
Резервите на Холандия са споделяни от Франция, Германия, Швеция, Финландия и Дания. Тези държави са обезпокоени от корупцията в България и Румъния, която според тях подкопава способността на двете страни да се борят срещу организираната престъпност и да контролират реално външните граници на Шенген за незаконен трафик, включително на хора и наркотици.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *