Осъдиха рекламните клипове за ДЗП на ”Данон”

Рекламите на млечната напитка на билборди, по телевизия и в интернет, бяха разследвани от обществения регулатор, след постъпила жалба, в която се посочва, че трите варианта на продуктите на Данон носят имена на реални алкохолни коктейли – „Пина Колада“, „Куба Либре“ и „Ванила Бийч“, предаде Livebiz.  Според жалбоподателя, дори да не съдържат алкохол, тези продукти биха провокирали любопитството на децата да опитат истинските продукти с тези имена, предаде
От компанията-производител определят жалбата като неоснователна, тъй като „ДЗП“ продуктите ясно се комуникират единствено и само като млечни продукти. А направените асоциации с алкохолни напитки „не могат да доведат до така твърдяните последствия за децата“.
„Жалбата е неоснователна и децата няма да тръгнат да пият алкохол“ – категоричен е Патрик Ол, маркетинг директор на „Данон Сердика“ АД. Членовете на етичната комисия обаче са уважили оплакването по отношение на телевизионната реклама, която според тях нарушава етични правила за реклама и търговска комуникация в България.
Етичната комисия е разгледала елементите на насилие в различните клипове – убийство по три различни начина на героите – прасе, пор и панда и идентифицирането на названието на продукта „ДЗП“ с думи на насилието – заколим, задушим, застреляме.
Налице е комбиниране на елементите алкохол (в наименованието на продукта), насилие (в телевизионния клип на продукта), сексуален контекст (в опаковката на продукта) – сочат мотивите на комисията.
Според експертите „агресията в рекламите, използвана с комерсиална цел може да носи дивиденти за нечий бизнес, но за съжаление негативните последствия върху изграждането и формирането на младото поколение могат да са необратими“.
Освен че възбужда любов към алкохола, рекламата на ДЗП разпалвала и агресия у младото поколение – сочи решението на комисията. „Недопустимо да се толерират модели на подражание, които могат да доведат до негативен ефект в развитието на децата или изопачено разбиране за заобикалящия ги свят“, коментира председателят на Етичната комисия Гриша Камбуров.
Новата рекламна стратегия на „Данон за пиене“  ново наименование ДЗП стартира това лято. Тогава от  ПР агенцията съобщиха, че целта на трите нови летни коктейла на ДЗП – „Ванила Бийч“, „Куба Либре“ и „Пиня Колада“ са в нова тетра-пак опаковка от по 330 мл и са насочени към младите хора, като целта е да ги насочат към млечните продукти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *