Отбелязаха Световен ден 2020 с онлайн конференция и рекордна гледаемост

„Геопространственият подход е бъдещето“ – под това мото и с участието на водещи международни и български експерти, България отбеляза Световния ден на Географските информационни системи (ГИС). Официален организатор на събитието за страната е ЕСРИ България – компанията, която тази година чества 25 години от своето създаване.

Онлайн конференцията събра повече от 1800 гледания от участници от цялата страна, представители на почти всяка една сфера на икономиката у нас. В рамките на събитието бяха представени най-новите разработки, решения и добри практики в областта на геопространствените технологии и тяхното приложение за справяне с различните предизвикателства, пред които се изправяме – от климатични промени като засушаване и наводнения, през пандемията от коронавирус, управление при кризи, сигурност, инженерна инфраструктура, до градско планиране и много други.

„Готови сме да подпомагаме вас, организациите в България, с данни, услуги и модели в управлението при бедствия още преди настъпването на събитията“ заяви д-р Дейвид Грийн, директор на програмата “Приложни науки при управление на бедствия” в НАСА. На конференцията той представи решенията на НАСА и възможностите за тяхното използване от българските институции, включително Геопортала на НАСА за управление при бедствия, разработен върху Есри ГИС платформата.

В тазгодишното издание на конференцията участие взе и президентът на Esri Джак Данджермонд – един от инициаторите на Световния ГИС ден и носител на редица признания и награди за приноса си в областта на Географските информационни системи, включително 13 почетни степени. „ГИС картите и дашбордите стават и ще стават все по-разпространени, превръщат се в новия водещ информационен източник, който ни позволява да разбираме по-добре, да информираме и да показваме данните по един по-ефективен начин“ посочи Данджеронд. В своята презентация той представи най-новите възможности и тенденции в развитието на ГИС технологиите, както и тяхното практическо приложение за нуждите на различни области.

Друг основен акцент в програмата на форума беше и прилагането на ГИС в подкрепа на усилията за борба с Covid-19. В тази сесия Еншенг Донг – създателят на използвания от цял свят дашборд на университета Джонс Хопкинс за следене разпространението на коронавирус, представи своя опит и добрите практики в прилагането на ГИС за мониторинг и извършване на анализи за подпомагане борбата с пандемията.

Традиционно на конференцията бяха направени и демонстрации на новите технологични възможности на Географските информационни системи за нуждите на кадастър, околна среда, ютилитис, телеком, здравеопазване, сигурност и обществен ред, местно самоуправление, териториално развитие, транспорт, електронно управление и други.

„Няма друг форум, който може да ни събере всички заедно –  хора от различни индустрии, с различен бекграунд –  така, както ни събира ГИС Денят. Ние сме взаимносвързани чрез науката ГИС, чрез силата на ГИС технологиите, чрез необходимостта от тяхното прилагане“, коментира Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България. Световен ГИС Ден 2020 в България се организира в партньорство с 40 водещи организации от различни сфери у нас.

Моника ДОНКИНА

*****

Малко повече инфо за организаторите:

ЕСРИ България – създадена през 1995г. и е изключителен представител на ESRI Inc. за страната. ЕСРИ България  e лидер в областта на ГИС на българския пазар. В продължение на 25 години ЕСРИ България реализира стратегически ГИС проекти в национален мащаб и в различни сфери на икономиката, включително кадастър, околна среда, инженерна инфраструктура, сигурност, здравеопазване, селско стопанство, образование и др. Компанията е официален организатор на Световния ГИС Ден в страната ни. ЕСРИ България е партньор на българските университети и член на авторитетни български и международни организации.

 ESRI – Esri Inc. e световен пионер и лидер с 50-годишен опит в разработването и внедряването на географски информационни системи (ГИС), които функционират като неразделна част от почти всеки тип организация. Основана от Джак Данджермонд и съпругата му Лаура през 1969г., днес Esri Inc.. разполага с 3 000 високовалифицирани специалисти, има 80 представителства и потребители в над 200 страни по света. 24 000 публични институции и над 400 000 компании по света използват ГИС софтуер на Esri. Esri GIS платформата е приета за ГИС стандарт в редица водещи организации, сред които НАТО, Европейската агенция за околна среда, структури на Европейската комисия и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *