Отбелязваме православния празник Благовещение

/*
window.addEvent(‘domready’, function(){
accordionMenu(
„accordionMenu“, // Menu Tag ID (this id is assigned to menu parent ul tag)
„“, //path to image used to expand menu item
„“, //path to image used to collapse menu item
{duration:400, transition:Fx.Transitions.Quart.easeOut}, // (optional argument) custom accordion options to override defaults, use null if you want to set next argument without changing this
200, // (optional argument) hover delay in milliseconds over „parent menu item“ to open its sublevels, default is 200
1 // (optional argument) enable/disable opening of submenus on hovering
);

}); */

На 25 март Православната църква чества празника Благовещение (Блага вест). На този ден се възпоменава едно от най-радостните събития в историята на изкуплението на човечеството от греха, от злото.
Както повествува св. евангелист Лука, на този ден ангел Гавриил се явил на пречистата девица Мария в галилейския град Назарет и й съобщил Божията воля, че тя ще бъде осенена от Св. Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания Месия – Избавителя на целия човешки род от робството на греха и порока, от смъртта и тлението.

Старите хора казват, че пролетта идва на Благовец, когато долитат лястовиците и закукат кукувиците.
Благовещение се празнува девет месеца преди Рождество, от където се поставя началото на нашето спасение. Празникът е известен още като “половин великден”. Камбаните на църквата известяват зачатието, а хората възкликват “Радвай се благодатна, Господ е с тебе!”. Облича се нова дреха и на празничната трапеза се слага риба, обредна питка, мед и лучник. Бабите казват, че дойде ли Благовец, хората се хващат за зелено. Приготвя се супа от прясна коприва и в средата на трапезата се нареждат зеленчуци. Момичетата месят за първи път питка с мед, която раздават на съседи и роднини.
Гадае се по деня, каквото правиш и както премине той, такава ще е цялата година.

Хубаво е да носиш пара в джоба си. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка. Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината. Който види летящ щъркел, ще е благословен през цялата година. Против урочасване се прави възел на коланче или забрадка, което не се развързва до другата година.
На този ден не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш. Жените премитат къщата и палят сметта, като по този начин изгарят всичко лошо. На този ден се отделя особено внимание на змиите. В народните обичаи и вярвания змията е обичано същество – тя е умно и мъдро животно, но същевременно и избягвано, защото вещае смърт. Предпазва от болести и изцерява болните. На Благовец се вярва, че на който змия му пролази дрехата, ще добие големи богатства, както и ако е болен ще оздравее. Удряйки в желязо се прави ритуално пъдене на змии и се казва заклинание: “Бягайте, зъми и гущери, днеска е Благовец”.
Именници на този ден са Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел. На обредната трапеза трябва да присъстват риба (печена или варена), шарена пита, лучник.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *