Отбелязваме 136 години от Априлското въстание

 
На този ден , превърнал се в една от най-светлите дати в националния ни календар, България свежда глава, за да отдаде почит пред героите от славната Априлска епопея. Литийното шествие ще започне в 9 часа от историческия музей в Панагюрище и завърши в храм „Св. Въведение Богородично“. Там ще бъде извършена света литургия и заупокойна литургия за загиналите в Априлското въстание.
Със специална церемония духовниците ще пренесат светините на Април 1876 Поибренския сребърен кръст, придружавал Хвърковатата чета на Бенковски, главното въстаническо знаме и знамето на Банската чета.
В 11 часа ще бъде извършено поклонение пред вечния огън на мемориал Априлци. Веднага след това, в подножието на Маньово бърдо, ще започне спектакълът – възстановка „Мъжество и саможертва“. Националният митинг-заря, който програма „Хоризонт“ на БНР  ще предаде пряко, ще започне в 20.30 часа. 
В град Клисура годишнината от Априлската епопея ще бъде отбелязана с панихида за загиналите и възстановка на събитията отпреди 136 години.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *