Отварянето на трудовия пазар в ЕС „изтегля“ и кадрите в туризма

~ Проблемът с недостига на квалифицирани специалисти и като цяло с осигуряването на кадри в областта на туризма не е нов. Бизнес организациите в сектора от години алармират, че ниската квалификация на кадрите в тази важна за икономиката сфера вече е основен проблем за конкурентоспособността на туризма ни. Проблемът измества дори лошата инфраструктура, която доскоро беше най-голямата пречка за развитието на успешен туризъм в България.

Според представители на туристическия бранш, ако досега основна спънка за превръщането на туристическия отрасъл във водещ за икономиката ни беше инфраструктурата и липсата на достъп до туристическите забележителности, маршрути и дестинации, то сега липсата на високо образован персонал в сектора пречи за развитието на успешен туризъм у нас.

С приближаването на новия летен туристически сезон проблемът отново назрява – този път не само защото има хроничен недостиг на кадри в сферата, но и защото голяма част от специалистите отиват да работят в чужбина, след като натрупат известен опит по родните курорти. За това алармираха хотелиери, които вече започнаха да търсят персонал за новия летен сезон. Данните от провелите се туристически борси по Черноморието показаха, че на практика хотелиерите търсят всякакви кадри – от мениджъри и главни готвачи до озеленители, охранители, спасители, общи работници в кухнята и на плажа.

~ В същото време експертите от организацията за подбор на човешки ресурси Менпауър България заявиха за Investor.bg, че интересът от страна на кандидатите е нулев. Според Елена Тодорова, оперативен мениджър на компанията, всички специалисти в сферата на туризма, които са достигнали определено ниво на квалификация, вече са се реализирали в столицата и нямат желание да работят за ниските заплати на Черноморието. Тя допълни, че тези служители имат своите мотиви – в големия град работодателите са по-коректни като изплащане на заплати, като осигуряване, трудови договори и т. н. На следващо място идва друг сериозен фактор – отвореният европейски трудов пазар, обясни Тодорова.

Практиката показва, че този тип служители предпочитат да работят няколко месеца в туризма в чужбина, което безпроблемно им позволява да „зимуват“ у нас, поясни Тодорова.

Търсенето на квалифицирани кадри ще достигне пика си, но намирането им остава изключително трудно, обобщи ситуацията в бранша експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *