Отказът на САЩ от ПРО в Европа е продиктуван и от финансови съображения

Решението на президента на САЩ Барак Обама да се откаже от плановете за американски антиракетен щит в Европа е било продиктувано не само от политически, военни и дипломатически съображения. Важна роля са изиграли и чисто паричните причини, пише вестник „Уолстрийт джърнъл“, като се позовава на информирани източници, предаде ИТАР-ТАСС.
В четвъртък Обама съобщи, че Вашингтон се отказва от идеята да разположи 10 ракети прехващачи в Полша и радар в Чехия. „Прехващач с наземно базиране означава, че ракета на стойност около 70 милиона долара трябва да дебне иранска ракета, струваща от 10 до 15 милиона долара“, цитира вестникът висш представител на американската администрация, говорил на кратка пресконференция, организирана в четвъртък за експерти в областта на контрола върху оръжията. Той подчертал, че „подобна сделка“ не може да се нарече добра в икономически смисъл, според него не е добра и от военно-стратегическа гледна точка.
„Уолстрийт джърнъл“ свързва промените, настъпили в американската позицията за противоракетната отбрана, с идването в Държавния департамент на Елън Таушър, бивш член на Камарата на представителите от щата Калифорния. Когато е била председател на една от важните подкомисии на Конгреса, тя неведнъж е орязвала исканото финансиране за противоракетната отбрана и е настоявала Пентагонът да докаже, че системата наистина ще е ефикасна. През март Таушър бе назначена за заместник-държавен секретар по въпросите на контрола над въоръженията и международната сигурност. Въпросът с парите възникнал и поради това, че Пентагонът трябва да започне да работи върху нов петгодишен план. Министерството на отбраната трябва да избере дали да запази в новия си план предвидените средства от 5 милиарда долара годишно за старата система или да отпусне половината от тази сума за ускорено разполагане на нови ракети. Пентагонът избра второто, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *