Откраднати са над 10 млн.евро от алабански банки за 2 години

Откраднати през последните две години от банки в Албания са повече от 10 милиона евро. Извършени са общо 4 обира, като най-голямата сума е задигната на 3 декември 2015 година. Тогава – на пътя към международното летище в Тирана, четирима души, облечени в полицейски униформи, успяват да откраднат близо 4 милиона евро.

Откраднати от Централната банка на Албания са повече от 5 млн. евро, обявиха тогава от банката в информация от управителя Ардиан Фулани, цитиран от местни медии. Според него изчезналата сума е значително по-голяма, но не уточни в какъв размер е тя и как са били изнесени парите. През онова лято банката обяви извършването на скандалния обир. Главната прокуратура в страната пое разследванията, а междувременно 13 служители на банката бяха арестувани по подозрения, че са замесени в аферата.
„Изявление, което може да задоволи любопитството на обществото, може да нанесе сериозни вреди на разследването и на правното решение на случая. Предпочитам да не компрометирам разследванията, дори ако това доведе до лични последствия заради многото неверни обвинения, циркулиращи тези дни“, заяви тогава Фулани в интервю за вестник МАПО, публикувано на сайта на банката.
Фулани уточни обаче, че заподозреният за „мозък“ на кражбата е работил в банковия сектор от 1993 г., като е постъпил в националната банка през 2005 г. Срещу него не е имало никакви подозрения преди извършването на кражбата. Местни медии съобщават, че той е признал за кражбата и твърди, че е похарчил голяма част от откраднатите пари за хазарт.

Друг опит за банка бе съобщен от „Ройтерс“. Според агенцията  двама банкови обирджии бяха арестувани в Албания, тъй като се опитаха да проникнат в трезор като пробият дупка в тавана му от пода на магазина над него, съобщи „Ройтерс“. За целта тарикатите били наели магазина. Но двамата се оказали заключени, тъй като ги издал шумът от дълбаенето на дупката в пода към тавана на трезора и някой е извикал органите на реда. „Ппристигнахме, когато те бяха в крайна фаза на завършване на тунела“ – си спомня Тонин Вокай, началник на полицията в столицата Тирана пред репортери.

Последният подобен обир е извършен преди два дни, също близо до летището. След този грабеж Централната банка и Министерството на вътрешните работи на Албания са се договорили да подготвят план с допълнителни мерки за сигурност на инкасо-автомобилите.
Въоръжените обири на малки и слабо защитени банкови клонове на някоя от 16-те търговски банки в страната напоследък зачестиха, пише „Ройтерс“. Една от причините е бедността в Албания – малка страна с население около 3,2 милиона души.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *