Откраднаха 3 млн. долара от индийска борса за криптовалути

Обвинен е високопоставен служител в компанията за участие в кражбата

Индийската платформа за търговия с криптовлаути Coinsecure обяви, че са откраднати биткойни на стойност 3 млн. долара от дигитален портфейл с активи на потребителите, съобщава Market Watch. От информацията става ясно, че е обвинен високопоставен служител в компанията за участие в кражбата.

От Coinsecure обясниха, че тяхната система не е била хакната, като от компанията обаче се извиняват на клиентите си, че не са успели да предотвратят злоупотребата.

В писмо, публикувано на сайта на компанията и адресирано до полицията в Ню Делхи, главният изпълнителен директор на Coinsecure Мохит Калра обвини стратегиеския директор Амитаб Саксена, че има „роля в кражбата“, без да дава допълнителни подробности. Калра и Саксена са били единствените притежатели на частни ключове към портфейла на компанията, пише още в писмото.

Инцидентът се случва в несигурен период за биткойна на фона на опитите за въвеждане на редица регулации върху най-популярната криптовалута.

Платформите, на които се търгува с криптовалути, често стават и цели за кибератаки. От началото на годината хакери са откраднали цифрови пари на стойност 700 млн. долара от борси в Япония и Италия. Кражбите принудиха борсите и регулаторите да вземат повече мерки за защита на инвеститорите.

Най-скандалният случай досега си остава кражбата на 460 млн. долара от японската борса за криптовалути Mt. Gox през 2014 г.

Борсите за криптовалути са примамлива цел за хакерите. Тъй като те поддържат история, трансакциите в биткойн и други криптовалути няма как да бъдат заличени, а това означава, че когато хакер успее да прехвърли актив от даден онлайн портфейл другаде, този актив е много трудно да бъде върнат,информира investor.bg.

В петък биткойнът поскъпва с 2,24% до 8093,37 долара за брой по данни на CoinDesk.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *