Откраднаха 46 машини за криптовалута в Гоце Делчев

Това е поредният обир на машини за криптовалута. През февруари подобен обир имаше и в Благоевград. Откраднаха 46 машини за криптовалута в Гоце Делчев.

Резултат с изображение за машини за криптовалути

46 машини за криптовалута са откраднати в Гоце Делчев, съобщи бтв. Стойността им е около 20 хил. евро. На местопрестъплението е имало камери и на на кадрите се виждат двамата маскирани мъже, които изнасят машините. Криминалистите са намерили изоставен бус и се смята, че най-вероятно с него е извършена кражбата, информира  econ.bg.

Това е поредният обир на машини за криптовалута. През февруари подобен обир имаше и в Благоевград.

В последните няколко години се повиши интересът към криптовалутите и blockchain-технологията. Сама по себе си blockchain-технологията има потенциала да променя цели индустрии, но за момента е в сравнително начален стадий на своето развитие. Наред с ръста в цената на криптовалутите все по-голямо внимание привлича т. нар. копаене (mining) на криптовалути. През последните месеци все повече хора в България се интересуват от копаенето: разучават го, участват в процесите или просто говорят за копаене.

Криптовалутите като bitcoin, litecoin и други работят на основата на децентрализиран споделен регистър, който наричаме blockchain. В него се записва всяка транзакция, която някога се е случила, и до него имат достъп всички участници в мрежата. Обаче в този регистър многократно се проверява всеки запис, всяка една транзакция, след като първоначално е била вписана. Това се прави с цел да се елиминира възможността за грешка или за измама (т. нар. двойно харчене или “double spending”). Точно тук идва ролята на копачите.

Криптовалутите като bitcoin, litecoin и други работят на основата на децентрализиран споделен регистър, който наричаме blockchain. В него се записва всяка транзакция, която някога се е случила, и до него имат достъп всички участници в мрежата. Обаче в този регистър многократно се проверява всеки запис, всяка една транзакция, след като първоначално е била вписана. Това се прави с цел да се елиминира възможността за грешка или за измама (т. нар. двойно харчене или “double spending”). Точно тук идва ролята на копачите. Най просто казано, за да работят в полза на системата, те предоставят своите инструменти — в зависимост от криптовалутата това са видеокарти или специализирани машини за копаене, ASICs. Тяхната изчислителна мощ се използва за решаване на сложни криптографски уравнения, като по този начин се валидират транзакциите и се постига изключително високо ниво на сигурност. Този процес нарочно е усложнен и отнема огромно количество ресурси — това се прави с цел да бъде почти невъзможно само един участник в мрежата да влияе дотолкова, че да може сам да манипулира и да признава транзакции в споделения регистър (т. нар.51% attack). Представете си този споделен регистър като непрекъснато разширяваща своя обем счетоводна книга, в която се прави баланс на всеки няколко минути.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *