Откриват музей на виното в Мелник

Музей на виното в Мелник ще бъде открит по повод десет години от създаването на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите-Сандански, съобщиха от пресцентъра на сдружението.

Откриването ще бъде тази събота, 21 декември 2013 г., от 17.00 часа, в избата на хотел Булгари. Експозиция, подредена в няколко зали, ще дава възможност на посетителите му да проследят историята на виното и винопроизводството през хилядолетията.

Музеят разполага с дегустационна зала, в която посетителите ще имат възможност да отпият от божествената напитка и да открият своето вино. В специална зала-изба, изградена по древна мелнишка технология, е подредена постоянно отворена изложба на специална секция мелнишки вина, произведени от винарските изби на регион Средна Струма, които са за продажба.

Колекцията към момента наброява около 400 бутилки, като сред тях има и скъпи експонати. Като консултанти при подбора им са привлечени местни енолози, които ще дават информация на посетителите за тероара и ще разказват историята на лозарството и винопроизводството в региона.

Хотелиерите от Сандански и Мелник очакват атрактивната сбирка да се превърне в една от туристическите атракции в мелнишки регион.

На откриването се очаква официални гости да бъдат Бранимир Ботев – зам.-министър на МИЕ, Благой Рагин-председател на БХРА, депутатът Спас Панчев, хотелиери, ресторантьори и винопроизводители от Сандански, Мелник и Петрич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *