Открива се форум по енергийната сигурност в Черноморския регион

© Снимка:money.ibox.bg

Енергийната сигурност в Черноморския регион е темата на форум, организиран от Атлантическия съвет. Дискусията ще се състои в рамките на Черноморския енергиен и икономически форум, създаден по инициатива на съвета, и ще бъде открита от премиера Бойко Борисов и еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер.
Конференцията ще събере в София представители на бизнес средите и политически фигури, които ще обсъждат енергийните въпроси в Черноморския и Каспийския регион. Освен министрите на външните работи и на икономиката, енергетиката и туризма Николай Младенов и Трайчо Трайков, сред участниците ще бъдат министри и официални лица от Гърция, Грузия, Румъния, Сърбия, Турция и Енергийната харта, както и ръководителите на големите енергийни компании в региона. Очаква се по време на форума да бъде обсъдена възловата роля на Черноморския регион за гарантиране сигурността на енергийните потоци от Централна Азия и Близкия Изток до Европа.
До юни тази година страната ни е ротационен председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и застава зад по-бързото осъществяване на международните проекти за газопроводите „Набуко” и „Южен поток”. Тези два проекта, както и петролопроводът „Бургас-Александруполис” и за АЕЦ „Белене” бяха обект на обсъждане и при вчерашните срещи на комисаря Гюнтер Йотингер с премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *