Открили €65 млн. на Ходорковски в Ирландия

Според британското издание ирландската полиция продължава проверката на сметки, по които имало още 36 милиона евро. Има подозрения, че и тези пари са на Ходорковски, но вероятно той не е единственият бенефицент на сметките, предаде БТА.
Според журналистическото разследване на „Сънди таймс“ Ходорковски успял чрез посредници да вложи в ирландски банки около 200 милиона евро. Парите били замразени преди да бъдат прехвърлени в някаква офшорна сметка, твърди британското издание, цитирано от лента.ру.
Ирландските следователи първоначално свързали тези пари по сметки в Ирландия с търговия с наркотици или тероризъм. „Обстоятелството, че те принадлежат на Ходорковски бе изненадващо“, се допълва в материала на „Сънди таймс“.
Адвокатът Юрий Шмидт, който представлява интересите на Ходорковски, заяви пред радио „Ехото на Москва“, че защитата на бившия президент на ЮКОС няма да коментира съобщението на британския вестник преди да е получила достоверна информация.
Бившият шеф на петролната компания „Юкос“ Михаил Ходорковски и главният му съдружник Платон Лебедев, които са в затвора от 2003 г., а през 2005 г. бяха осъдени на осем години затвор за измама и укриване на доходи, бяха осъдени при втори процес на 30 декември м.г. на затвор до 2017 година за кражба на петрол и пране на пари.
Второто дело срещу Ходорковски и Лебедев бе определено от мнозина наблюдатели като продължение на политическо уреждане на сметки с бизнесмен, който се е съпротивявал на Кремъл и е финансирал опозицията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *