Откриха лаборатория за ДНК тест на генетични заболявания

 

Първата и единствена по рода си у нас лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика на вродени хромозомни аномалии на плода отвори врати днес в Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” в София.Откриха лаборатория за ДНК тест на генетични заболявания.

Резултат с изображение за хромозомни аномалии

Старт на работата ѝ даде заместник министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който участва и в откриването на обновения Медицински център към болницата.

Лабораторията за неинвазивен скрининг ще направи революция в диагностиката на бременните жени в начален стадий. Обновеният медицински център към болницата ще предлага най-новата и модерна апаратура, както и широк спектър от специализирани кабинети за цялостна грижа за женското здраве.

Разкритата за първи път у нас лаборатория за неинвазивен дородов ДНК тест е разработена с подкрепата на Министерството на здравеопазването. Тя прави възможно провеждането на високо-технологични изследвания, които са редки и досега се правеха само в някои лаборатории в чужбина. Това е и първата подобна лаборатория в България и на Балканския полуостров, което ще намали драстично разходите за обслужване и ще позволи подобни тестове да се правят на двойно по ниска цена от съществуващите в момента предложения на пазара. Лабораторията ще се ръководи от проф. Алексей Савов, завеждащ националната генетична лаборатория, чийто опит и компетеност са от същестено значение за успешното въвеждане на неинвазивната скрининг диагностика.

Медицинският център към болница „Майчин дом“ ще предлага най-новата и модерна апаратура в областта на извънболничната АГ помощ. Центърът ще бъде отворен всеки работен ден от 08:00 до 17:00 ч. и ще се ръководи от д-р Мирослав Георгиев и д-р Иван Диков.

Един от най-сериозните проблеми, свързани с бременност при жени след 30-та година, са заболяванията, свързани с генетични аномалии на плода. Така наречените пренатални тестове са сравнително непознати у нас или пък са свързани с големи разходи от страна на бременните. Само преди няколко години подобни тестове се правеха чрез редица болезнени за родилките манипулации и не винаги даваха точни резултатиинформира economynews.bg. Това стана причина за бум в броя на агенциите и дистрибуторите на чуждестранни лаборатории предлагащи неинвазивен скрининг.

В Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”, която е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница в страната, се извършват около 4000 раждания на година. Откриването на Лабораторията, съвместно с обновения Медицински център, превръща „Майчин дом“ в единствената АГ болница в страната, която предлага комплексна услуга за профилактика на бременността, включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове, ръководени от Национална генетична лаборатория. Не на последно място е осигурената компетентна консултация от специалисти по акушерство, гинекология и генетика.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *