Откриха цезий в месо в Япония

Радиоактивното вещество е намерено в опаковъчно предприятие в японската столица. Цезият е открит в месото на 11 крави, докарани от град Минамисома близо до границата на 20-километровата евакуационна зона около АЕЦ Фукушима. Съдържанието на радиоактивното вещество надвишава нормата 3 до 6 пъти, предаде БТА.
Преди това властите в префектура Фукушима неколкократно съобщаваха за съдържание на радиация в местни зеленчуци и мляко. За пръв път се открива радиоактивно вещество в месо.
Преди 3 месеца правителството на префектура „Фукушима“ взе решението за унищожаване на животните от съображения за общественото здраве.
Междувремено стана ясно, че компанията-оператор „Токио Електрик Пауър” е изпълнила поставената от правителството задача за установяване на стабилна охлаждаща система в атомните реактори на АЕЦ „Фукушима”. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на специално назначения за наблюдение на атомната криза министър Гоши Хосоно. Той заяви, че смята, че компанията е постигнала целта си да установи стабилна охлаждаща система.
Японската АЕЦ „Фукушима 1” беше засегната от земетресението и цунамито на 11 март, след което последва топене на урановото гориво в три от реакторите на централата, а серия от водородни експлозии причини разпръскване на радиоактивни отломки на голяма територия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *