Отлитащите българи

Миналата година в гр. Гоце Делчев местен тютюнопроизводител попита Бойко Борисов: „Като ще строите магистрали, питате ли се кой ще ходи по тях?“. Премиерът тутакси отговори, че това било най-глупавото изказване, което е чувал някога и нахока околните с думите: „Ходете си с магарета тогава!“. После ги попита: „Да не би да сте избягали досега, като нямате пътища?”. След което щедро обеща да върне всички българи от чужбина след приключването на неговите строителни мегапроекти.
Досега обаче това начинание не се е увенчало с успех. Завърналите се българи са малко, затова пък броят на отлитащите продължава да е висок. От официалните данни на Евростат например става ясно, че въпреки кризата през 2011 година около 100 хиляди българи са намерили препитание в страните на ЕС – близо 30 на сто от емигриралите продължават да живеят в тежко поразената икономически Испания, 15 на сто – в затягащата здраво колана Великобритания, а 13 на сто – в Германия. По неофициални данни броят на българите, които търсят и намират сезонна работа в страните от ЕС, достига годишно половин милион души. През октомври пресата цитира данни на БНБ, според които за първите осем месеца на тази година емигрантите са превели на близките си в България 536 милиона евро, а за цялата минала година сумата е възлизала на 770 милиона евро.

В някои села остана само ликът на премиера

Масово бягство
Според проучване на КТ „Подкрепа“, данните от които бяха оповестени през август т.г., 37 на сто от анкетираните близо 1300 българи са декларирали, че биха заминали да работят в чужбина (за сравнение – през миналата година те са били 33 на сто). Освен към споменатите вече Великобритания, Германия и Испания, 35 на сто от участниците в запитването са заявили, че биха се насочили към Италия и Гърция – въпреки тежката криза в тези страни. Профсъюзът цитира и данни от проучване на Евростат и националната статистика, според които годишно между 20 000 и 25 000 българи на възраст между 25 и 39 години напускат родината си. Сред тях са квалифицирани лекари, медицински сестри, компютърни специалисти, инженери, строителни работници и пенсионерки с добро здраве, които работят като домашни помощнички в Европа. И не само те! Според Свещеническия синдикат към КТ „Подкрепа“ български попове масово заминавали да служат в Македония и Гърция, където заработвали между 800 и 1000 евро месечно – значително по-достойна сума от 160-те евро, които получават в родината си.
Наскоро пък жителите на две крайгранични български села, възмутени от мизерията и незаинтересоваността на държавата, пожелаха публично землищата им да преминат административно към съседна Гърция. В края на октомври хората от крайграничното родопско село Црънча написаха писмо до гръцкия посланик в София, в което настояват за „специална процедура за прехвърляне на тяхното и съседното село Бръщен към област Драма или Кавала“, тъй като вече 20 години не могат да възстановят собствеността си върху земята. В репортаж за печата жители на село Црънча обясняват: „В Гърция земята и земеделците се уважват, у нас на почит са само далавераджиите. Затова искаме да минем административно към съседната държава.“
Тези хора мечтаят да емигрират административно от своята родина, която по хвалбите на премиера Борисов „е втора в Европа по нисък външен дълг и с под 2 % бюджетен дефицит”, към закъсалата Гърция. Защо ли? Отговорът на този въпрос бе даден през лятото – от Костадинка Кунева, която беше залята с киселина, защото синдикално защитаваше правата на чистачите в Атина. На въпрос дали гърците са по-зле от българите, жената отговори: „Това е лъжа. Дългът им е по-голям от нашия, да. Перспективата им може би е по-мрачна. Но засега хората в Гърция живеят много по-добре от нашите. Имат икономически запаси и имоти, от които вземат наеми. Въпреки това са на улицата и се борят за правата си. А българите робски си мълчат. Чакат да дойде я царят, я някой друг герой да ги направи щастливи и богати. Но такова чудо няма да стане.“

14 % от българите искат да напуснат родината си завинаги

Без коментар
В началото на седмицата в Братислава премиерът Бойко Борисов обвини някои държави, сред които и Германия, за провала на българското членство в Шенген и поясни, че страната харчела огромна сума пари, за да охранява външните граници на ЕС от бягащите сирийци. По данни на Държавната агенция за бежанците през август и септември техният брой в България е достигнал 183 човека.
През септември пък държавните социолози от НЦИОМ констатираха в свое изследване, че 14 % от над 7-те милиона българи (това са грубо 980 хиляди човека) искат да напуснат родината си, при това – завинаги!
Сравненията и коментарите наистина са излишни.

Георги  Папакочев, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *