Отложено потребление спъва излизането на България от кризата

Депозитите на бизнеса и домакинствата намаляват като брой, но се увеличават като сума. Това е признак на отложено потребление на вътрешния пазар, както при крайните потребители, така и при фирмите. А в същото време все по-малко са тези, които могат да си позволят да спестяват.

Броят на депозитите намалява с 3.9%, до 12.454 млн. докато обемът им нараства с 9% на годишна база през декември, до 53.149 млрд. лв. Разнопосочните тенденции се дължат на силно увеличение на обема на депозитите на бизнеса и на населението с размер над 100 хил. лв. и на спад с 6.9% на броя на депозитите до 1000 лв. Това вероятно е признак, че богатите в България става все по-богати, а бедните все повече.

В същото време кредитите за бизнеса и домакинствата са 2.786 млн. броя към края на

четвъртото тримесечие на 2013 година. На годишна база броят им нараства с 1.9%, а общият им размер се увеличава с 0.03%, до 53.822 млрд. лева.

При кредитите се забелязва засилено търсене на такива от 5000 до 10 000 лв. от бизнеса и от 1000 до 2500 лв. от домакинствата, показват последните данни на БНБ.

Ръстът както в броя, така и в обема на кредитирането в тези сегменти, показва оживление на вътрешния пазар, дребния бизнес и крайното потребление, което се потвърждава от растящите обороти в търговията на дребно през последната половин година.

Цветанка Минчева, директор банкиране на дребно в УниКредит Булбанк отчита подобни тенденции.

„Със сигурност това, което видяхме при спестяванията на гражданите през миналата година при спестяваният на гражданите е, че те сериозно нараснаха и то в малките диапазони, растат дори по-бързо от кредитите. Имаше спестявания за „черни дни“, и определено имаше отложено потребление. Депозитите като цяло растат с близо 9%, докато при кредитите почти няма промяна.“

Според нея трендовете в сектора също са интересни. „Докато при депозитите компонентата расте основно от гражданите, то при кредите растежът идва основно от фирмите, а при заемите за гражданите обемите дори леко намаляват“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *