Отложиха преговорите за БДЖ

Той ще се запознае с подготвения от ръководството на БДЖ колективен трудов договор. По неофициална информация на БНТ в момента има среща между вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и транспортния министър.
Ръководствата на железниците, начело с министър Ивайло Московски, отлагат преговорите със стачкуващите работници, изтъквайки необяснимия аргумент, че са на инструктаж при вицепремиера Симеон Дянков. Това е ярко доказателство, че вицепремиерът се опитва да ръководи и налага своите деструктивни идеи не само в земеделието, енергетиката, социалната сфера, а и в транспорта, заявиха от обединения стачен комитет на КНСБ и КТ „Подкрепа“.
За пореден ден влакове не се движеха в интервала между 8.00 и 16.00 часа. Стачкуват 86% от работниците и служителите, които са на смяна в железниците.
За първи път стачкуваха и служителите на  Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) на гара „Езерово” (преди Варна), „Владимир Павлов” (преди Бургас), „Страцимир”, „Берковица”, „Бойчиновци”, „Кунино”, предаде Агенция „Фокус“.
Нито един влак не тръгнал тази сутрин от Централна гара София, Перник, Мездра, Горна Оряховица, Пловдив, Стара Загора, Видин. От общо 120 влака по разписание в цялата страна към 11.00 ч., които е трябвало да тръгнат или са били в движение отпреди началото на стачката, са спрели 94 влака. За 11 влака, които са били в движение преди началото на стачката, но до този момент не са стигнали до крайната си точка, няма сведение на коя гара са спрели.
От гарата във Варна не са потеглили влаковете за Русе и София през Пловдив, съобщи председателят на КНСБ в крайморския град Илия Илиев, цитиран от БТА.
Председателят на КТ „Подкрепа“ Васил Василев съобщи, че ръководителят движение в гара Езерово е заявил, че стачкува и няма да пропуска влакове от и за Варна до 16 часа. Според синдикатите до 16 часа влакове няма да потеглят от Варна, нито ще пристигат в града. Продължава стачката и по малките гари и спирки в страната.
На протестния митинг на Централна гара – София влакът в 08.04 ч. за Кюстендил отново не тръгнал. Кирил Пенчов Руменин, началник-влак от Превозна служба Перник ефективно стачкува и обяви гладна стачка заради мудните преговори и срещу съкращенията в БДЖ. Вчера други двама служители от „Пътнически превози“ БДЖ ЕООД обявиха гладна стачка.
До 5 декември 838 служители на БДЖ са приели предложението на ръководството да бъдат освободени от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда. Трудовите възнаграждения, в размер на шест брутни заплати, ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност, съобщиха от компанията.
В неделя стачниците спряха преговорите с ръководството на БДЖ. Синдикалният лидер Петър Бунов обяви, че нямат вече доверие в него. По думите му никой от мениджмънта не разбира от този бранш.
Синдикатите са недоволни от ръководството на БДЖ, защото ги били излъгали. „Бяхме се договорили, че ще подпишем с параметрите на колективния трудов договор от 2009 г. и проблем беше точката за синдикална защита“, обясни Сашо Алексов, председател на Браншови железничарски синдикат (БЖС). Преди това от ръководството са им предложили да има бонусна система с параметрите за плащане и с това синдикатите са се съгласили. Когато обаче са преговаряли за Колективния трудов договор в БДЖ, изненадващо са им предложили поправки в 48 нови члена. В тях се предлагало намаление на заплатите с 35-37%, което синдикатите са отхвърлили.
Министърът на транспорта Ивайло Московски отбеляза, че се предлага възможност да се приложи бонусна схема, където с атестации да се разпределят парите. „Който е свършил, както трябва работа, ще получи и повече. Непопулярните мерки са единствените, които ще спасят компанията“, каза Московски. Той няма нищо против да разговаря със синдикатите, но заяви, че застава зад мениджърския екип на БДЖ.
Според Бунев, когато става дума за бонусна система, трябва да се види каква ще бъде. А не да отпадат просто сегашните класове за прослужено време, предаде Dariknews.bg.
Стачката не е най-големият проблем, заяви по-рано тази сутрин председателят на УС на БДЖ Владимир Владимиров. „Банките си искат парите, които трябва да бъдат платени до края на месеца, заяви Владимир Владимиров и подчерта, че се надявал кредиторите да се съгласят на по-голяма отсрочка, предаде bTV. Toй е категоричен, че няма да се поддаде на хаотичен натиск: „Или спасяваме БДЖ и България има железници, или оставаме БДЖ да фалира и оставаме без железница“, заяви Владимир Владимиров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *