Отнемат всички ”манипулирани” шофьорски книжки

По всяка вероятност ще бъдат отнети шофьорските книжки, издадени след фалшифициране на изпитни протоколи.Това става ясно след проведена вчера среща наръководството на МВР спрокуратурата, съобщиха от пресслужбата.

На МВР ще бъде възложена проверка на валидността на издадените свидетелства за правоуправление на МПС и на лицензии, за които има данни, че са били предмет на манипулации.На срещата е била посоченанеобходимостта да се отнематнередовно издадените документи и са били обсъдени мерки как да стане това.

Вчера прокуратурата обяви, че са задържани 18 души и е повдигнала обвинение на 9 души за корупционни престъпления в Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.
Сред обвиняемите е и ръководителят на групата – директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“Цветелин Цветанов. (На 30 март министърът на транспорта Ивайло Московски е внесъл доклад до премиера за освобождаване от длъжност на Цветанов. За временно изпълняващ длъжността е предложен Красимир Калайджиев, съобщиха от Министерсвото).

Арестите и обвиненията са резултат от съвместната операция на ДАНС, ГДБОП и прокуратурата преди два дни. Групата от 9 души, активисти на ГЕРБ, са работили „многофункционално“. Събирали пари от фирми – т.нартакса „спокойствие“. Манипулирали изпити за нови шофьори, за категории и ADR – разрешения на опасни товари. Събраните пари били разпределяни по определени канали към покровители от високи позиции в партията и държавата.

По време на изпити, тези, които са си платили, сапредавали написани „драсканици“, а после работите им били подменяни с правилните. Преди два дни на изпит платените кандидати са били над 20, разказаха прокурори.На такива изпити са се явявали и чужденци, които не знаят български език, но са получили уверение за взет изпит.

ADR-разрешенията билинай-скъпо платени. За всяко са се плащали по 3000 лева. Иначе подкупите са били в рамките между1000 и 2000 лева.Групата вземалапари и за назначаване на служителив агенцията.Вземали са и подкупи от спрени водачи, при проверка на дейността на транспортни фирми. А на определени превозни средства не са били правени проверки.

Следваща седмица на разпит ще бъде призован и като свидетел транспортният министърИвайло Московски, който е обосновал и предложил Цветелин Цветанов за директор на агенцията, заявиглавният прокурор Сотир Цацаров.

Черна статистика

Според официалната статистика през 2015 г. в страната са регистрирани 7225 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 708 души и са ранени 8971 (от които 6676 – леко и 2295 – тежко).

Последната специализирана акция на ГД „Национална полиция“, състояла се от 29 февруари до 6 март, е констатирала 6062 нарушения на пътя, за които са издадени 6792 фиша и са съставени 4038 акта.Броят на установените неправоспособни водачи засега е 580.

България си поделя с Румъния първото място в Европейския съюз по брой загинали при пътни катастрофи за миналата година, сочат данни на ЕК. През 2015 г. във всяка от двете държави жертвите по пътищата са95 на 1 милион жители, което е с 4% повече от 2014 г. Следва Латвия – с 94 на 1 млн.Най-малко са в Малта, Швеция, Холандия и Великобритания, където броят им не надхвърля 30 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *