Отоплението на природен газ в пъти по-евтино

Отоплението на природен газ излиза много по-евтино, отколкото пускането на климатик или парно.

 

Около 74 лева на месец например ще трябва да задели тричленно семейство от Ловеч, което тази зима ще топли с природен газ апартамент с площ 75 квадратни метра. Ако същото това домакинство се отоплява на ток, то би платило почти три пъти повече, или около 200 лв., показват прогнозните изчисления на „Овергаз Мрежи“.

Разликата се дължи на значително по-ниската цена на природния газ въпреки минималното повишение от началото на октомври. Киловатчас енергия, произведена с природен газ, струва на домакинствата средно 7.5 стотинки. При електроенергията битовите потребители заплащат средно 21.4 стотинки на киловатчас, а при нафтата за отопление – 19.4 стотинки, информира segabg.com.

В същото време през миналата зима синьото гориво бе с най-ниската цена от 4 години насам, доближавайки се до нивата от 2011 година. По данни на „Овергаз Мрежи“ за сезон 2015/2016 газифицираните домакинства у нас са плащали между 80 стотинки и 1 лев на квадратен метър, като в сметката влиза и разходът за топла вода и готвене.

ВЪЗМОЖНОСТ

През идния отоплителен сезон домакинствата могат да спестят и от инвестицията за газификация на жилището, като кандидатстват за безвъзмездна помощ по програмата DESIREE Gas. Чрез нея се приспадат 20% от средствата за изграждане на инсталация и за покупка на уредите за отопление, като сумата може да достигне до 2400 лева.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *