Отпада отстъпката за подаване на онлайн данъчна декларация

Отстъпката за подаване на данъчна декларация по електронен път да отпадне от следващата година. Това предвиждат предложения за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, публикувани на сайта на Министерството на финансите. В момента облекчението е в размер на 5% от сумата на данъка за довнасяне.

По изчисления на ведомството по този начин в бюджета ще влязат допълнителни 1.2 млн. лв. през 2018 г. Сумата не е голяма, но вероятно предложението за отпадане на облекчението е свързано с идеята самоосигуряващите се да подават декларации само по електронен път. Те ще са задължени да използват онлайн услугите на НАП още от началото на следващата година – т.е. при подаване на декларация за доходите, получени през тази. Самоосигуряващите се са и най-многобройната група, която ползва 5-те процента отстъпка. Тя обаче ще отпадне не за доходите, получавани през тази, а през 2018 г.

Нови срокове

Променя се и срокът, в който се подава справката за изплатените през годината доходи от фирми към физическите лица – от 30 април на края на февруари. Целта е да се подобри контролът, когато се наложи органите по приходите да възстановяват данък при подадена годишна данъчна декларация, се посочва в мотивите.

Друго допълнение към годишната данъчна декларация е възможността да се декларира необлагаем доход, например от хазарт. Тук се включва наследство, получено дарение, завет или получено имущество с възстановено право на собственост.

Предлага се облекчение за хората с доходи от други държави. Към годишната данъчна декларация, която те са длъжни да пуснат тук, вече няма да трябва да прилагат „удостоверения“ за внесения в чужбина данък и задължителни осигурителни вноски, издадени от приходните агенции на другата държава. Вместо това ще се изисква прилагане на доказателства, т.е. може да се ползват и друг вид документи.

Идеята е промяната да се приложи и при подаването на годишната данъчна декларация за 2017 г.

И ДДС минава онлайн

Когато дадена фирма прекратява дейност без ликвидация, тя вече няма да е задължена да подава заявление до НАП, а данъчно задължените лица ще бъдат дерегистрирани служебно. Това предвиждат част от предложенията за промяна на Закона за ДДС. Друга мярка е подаването на справка-декларация по ДДС и VIES декларациите да е само по електронен път.

За сметка на това се скъсява срокът за подаване на заявление за регистрация по ДДС, когато дадена фирма е достигнала 50 хил. лв. оборот от дейността. Той вече ще е 7, а не 14 дни, както е в момента.

Пореден опит за ограничаване на кеша

След като само преди няколко месеца парламентът отхвърли идеята на Министерството на финансите за ограничаване на плащанията в брой до 5 хил. лв., сега предложението се прави наново. Прагът ще се прилага и в случаите на плащания с чуждестранна валута – ще се гледа еквивалентната сума в левове спрямо курсовете на БНБ.

Последният опит за понижение на тавана е от юли тази година заедно с други промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Тогава мярката мина на първо четене в Народното събрание, но на второ беше отхвърлена и за нея гласуваха само депутатите от ГЕРБ.

Без данък за електрическите мотоциклети

Законопроектът предвижда отпадане на местния данък върху електрически превозни средства от категории L5e, L6e и L7e. Категорията L обикновено включва така наречените четириколки, велосипеди с двигател, дву- и триколесни мотопеди, дву- и триколесни мотоциклети и мотоциклети с кош, според директивата на ЕК. Идеята е чрез мярката да се понижат вредните емисии. Ел. автомобилите не се облагат от години.

Друго предложение е ремаркета за превоз на тежки товари да не се облагат самостоятелно, а заедно със съответния влекач за ремарке или седлови влекач.

Акциз и върху наргилето

Препаратите за пушене с наргиле (водна лула), които освен тютюн или заместители на тютюна съдържат и ароматизиращи сиропи, също ще се облагат с акциз. Ставката за този вид продукти е 152 лв. на килограм.

Други промени в Закона за акцизите предвиждат банковите гаранции за фирмите да са издадени за срок от минимум година. В мотивите към проекта е записано, че липсата на подобно изискване затруднява администрираното на процеса от страна на митничарите. Пак с цел по-лесен контрол на акцизните стоки се иска шофьорите, превозващи акцизни стоки, да се легитимират с лична карта при поискване.

Въвеждат се и нови забрани за публикуване на обяви или съобщения онлайн, чрез които се предлагат за продажба акцизни стоки без бандерол. В мотивите се посочва, че все по-често чрез куриер се продава нарязан тютюн без бандерол. Затова и митниците предлагат пощенските оператори да изискват от подателите да декларират, че изпращаните акцизни стоки или отпадъци от тютюн са с платен, начислен или обезпечен акциз.

Скандинавска схема

Има и една забрана – за регистрирането на електронен административен документ или издаването на документ на хартиен носител, когато компютърната система не работи, за акцизни стоки, които не са произведени или постъпвали физически в данъчния склад. От митниците обясняват, че промяната е свързана със схема, която ощетява бюджета на държавите от ЕС, в които акцизът върху алкохола е висок, информира в.Капитал. В този случай местните търговци или производители издават документ за движение от техния данъчен склад до такъв в България, но се установява, че „придвижването“ е само по документи. Въпреки това след определено време стоката се изписва, плаща й се акцизът в България и се пласира в търговската мрежа в съответната държава. За посредничеството най-вероятно складовете тук взимат процент.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *