Отприщен ли е бентът на инфлацията?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Оправдани ли са страховете?

Европа отчаяно се опитва да запази стабилността на общата си валута с помощта на спасителен чадър в размер на стотици милиарди. Същевременно призракът на инфлацията плаши мнозина. Колко реална е тази опасност?

Според директора на авторитетния Кьолнски икономически институт Михаел Хютер, европейските банкери са добре въоръжени за борбата срещу инфлацията. Опасност от взривоопасно нарастващи цени няма – твърди Хютер. В техническо отношение възспирането на инфлацията не представлява проблем. Освен това Европейската централна банка /ЕЦБ/ разполага с достатъчно инструменти и решимост да ги използва. Въпреки това Хютер окачествява решението на банката да изкупи лоши държавни ценни книжа като „грехопадение“, с което тя увеличила зависимостта си от политиката. Все пак, според него, не могат да се очакват финансови и инфлационни катаклизми в Европа.
Кризата спира инфлацията
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Докато хората стискат парите си, инфлацията няма да скочи
Изкупуването на лоши ценни книжа от страна на ЕЦБ наля милиарди евро в паричното обращение, което създава инфлационна опасност. Някои експерти смятат, че бентът на инфлацията вече е отприщен и обвиняват европейската банка, че се е предала пред политиката. Бившият шеф на Бундесбанк Карл-Ото Пьол се страхува, че еврото може да се превърне в слаба валута. Густав Хорн – директор на Института за макроикономика и изследване на конюнктурата към близката до синдикатите фондация Ханс Бьоклер, внася обаче в дискусията по-различен акцент.
Според него решаващият въпрос е дали и как високата ликвидност ще се превърне в инфлация. Наличието на много пари на пазарасамо по себе си не е достатъчна предпоставка за увеличаването на цените и инфлацията – казва той. До подобно увеличаване се стига едва когато парите наистина започнат да бъдат харчени. Казано иначе: ако частните домакинства активно консумират, а фирмите активно инвестират, се стига до повишаване на цените. Ако в допълнение към това се увеличава заетостта, а синдикатите прокарат по-високи заплати, всички предпоставки за по-високата инфлация ще бъдат създадени.
Експертите бият отбой
Според Хорн обаче има едно просто обяснение защо подобни сценарии не могат да се очакват в скоро време: дори най-оптимистичните прогнози не виждат възникването на подобна ситуация в обозримо бъдеще. Нивото на производителността в Европа остава значително под това от преди кризата, мощностите не са максимално натоварени, безработицата е висока. В подобна ситуация нито фирмите могат да прокарат голямо увеличение на цените, нито синдикатитемогат да наложат сериозни увеличения на заплатите. С други думи: липсва благодатна почва за развитие на инфлацията. А това е добре.

Р. Венкел, Б. Узунова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *